Варна 17°
fallback
Култура
11:13 | 30 май 2016
Обновен: 20:20 | 3 октомври 2024

Лада Сотирова с първа самостоятелна изложба в галерия „Дедал”

Откриването е утре, 31 май от 19.30 часа

По материала работи: Юлиян Атанасов

Туш, акварел и въглен, част от различни култури, духовни учения, орнаментика и религии ще покаже най-новата художествена изложба в школа „Дедал” от серията представяния на млади и все още непознати творци на българската арт сцена. Инициативата, която бе подета в началото на януари в подкрепа на изкуството на млади таланти, все повече набира популярност сред артистичните среди във Варна и вече ни представя трети автор – 19-годишната художничка Лада Сотирова. На 31 май от 19.30 часа в Галерия „Дедал” Лада ще покаже за първи път пред публика  свои творби – туш, акварел и въглен.

 

Лада Сотирова е от випуск 2016 година на възпитаниците на Математическа гимназия              „Д-р Петър Берон” – Варна, специалност „Информатика”. Вместо абитуриентски бал, ще си подари по случай завършването на училище първа самостоятелна изложба. Избрала е това да е нейният специален празник. Фамилията на Лада навярно ще Ви се стори позната. И няма да сбъркате, ако в замечтания и леко вглъбен поглед на младата авторка, откриете нещо от онази специфична романтика на бохемата, волността и свободата, предала се от бащата – художникът Дарин Сотиров, на дъщерята. Усетът към красотата, чувствителността към заобикалящия ни свят, търсенето на хармонията и чистотата на формите, линиите, извивките, образите – това светоусещане навярно също е даденост. Само времето напред ще покаже дали дъщерята ще надмине бащата като творец,  но точно сега, пред прага на своя 19-годишен талант, Лада дава една много сериозна заявка да се развива като ярък и самобитен художник, чиито творби носят искрени и чисти послания, а татко й се чувства горд и щастлив от постиженията й.

 

Художничката определя себе си като монохромна, защото предпочита да рисува света около себе си в черно и бяло. „Много хора възприемат техниката „Туш и перо“ в изкуството за тежка и тромава, но за мен това е най-висшата форма на хармония, най-красивата естетика,  най-нежното усещане”, споделя Лада. От есента младата авторка се включва в редиците на студентите по специалност „Художествен костюм” в Единбургския университет. „Обичам театъра и киното, a университетът предлага много сериозна професионална подготовка по рисуване. Избрах да подължа образованието си в Единбург, защото там са известни с традициите си не само да ценят и пазят културно-историческото си наследство, но и да дават една отлична образователна основа на бъдещите професионалисти в сферата на различните жанрове изкуство”, допълва Лада. Средствата от всички откупки на творбите й ще подпомогнат образованието й в Шотландия. Школа Дедал съществува с финансовата стабилност на фондация „Америка за България“, със съдействието на „Солвей Соди“ АД, Община Варна, съмишленици, ценители и меценати. 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback