Варна 17°
fallback
Култура
15:58 | 23 май 2016
Обновен: 22:23 | 3 октомври 2024

Българска песен за първи път спечели фестивала "Откритие"

Младият изпълнител и автор Тодор Георгиев – Toshey пребори конкуренцията с красивата балада „Till The End”

По материала работи: Слав Велев

България за първи път спечели песенния конкурс на международния фестивал „Откритие“ в неговата вече 25-годишна история. Младият изпълнител и автор Тодор Георгиев – Toshey пребори конкуренцията с красивата балада  „Till The End”. Аранжиментът на песента е дело на Евгени Димитров-Маестрото, който пък спечели наградата на професионалното жури за аранжимент.  

Тодор, който отпразнува рождения си ден по време на фестивала, беше отличен и с наградата на WAFA (Световната асоциация на фестивали и организатори), чието ръководство беше във Варна за Годишна среща на Изпълнителния борд като част от съпътстващата фестивална програма.  

Втората награда беше присъдена на песента “”Fog”, изпълнена от Дмитрий Сисоев от Украйна. Третото място в конкурса за песен спечели Испания с парчето „Me hace falta”, изпълнено от Хуанхо Лопес.  

В международния конкурс за изпълнител, журито с председател Георги Христов, не присъди първа награда, а второто и третото място бяха поделени. Втори станаха Джесика от Малта и Кристи Нистор. Джесика получи и наградата за най-добър женски вокал, а парчето на Кристи Нистор спечели  онлайн гласуването с близо 14 000 гласа, както и награда в категорията най-добър студиен микс.   

На трето място в конкурса за изпълнител останаха филипинката Ейнджъл Бонила и руснакът Шариф Умханов. Шариф взе и наградата на публиката, която гласува в залата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, както и наградa в категорията „Най-добър мъжки вокал“, поделена с Неби Бирги от Турция, който беше отличен също и като най-артистичен изпълнител и универсален талант.  

Награда за текст  взеха Фиген Чакмак (Турция) за песента „Самотни нощи, самотни сънища“ и Мирела Фугару (Румъния) за песента „Разбит“.

 

В категорията „Денс песен“ за  най-добър денс хит  беше отличена песента „Hypnotica“ с автор Филип Вела от Малта, а в категорията „Балада“ за най-добра балада „Самотни нощи, самотни сънища“ на Мине Муджур от Турция.   

Победител в Международния радио конкурс стана песента на Марко Каниджока „Nel Vuoto“, изпълнена от Лео Джусти.  

Гости на фестивала с рецитална програма бяха  българската звезда Георги Христов, румънската звезда Михай Траистариу, полският R’n’B изпълнител Мариус Шабан, победителите в предни издания на „Откритие“ Николай Манолов и дует „Мания“, както и малките изпълнители от Детско шлагерно студио „Да“.

 

 

Във фестивала „Откритие“ досега са участвали над 60 страни от всички континенти. Организатор е Фондация „Откритие“.

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback