Варна 17°
fallback
Култура
14:42 | 12 май 2016
Обновен: 00:31 | 4 октомври 2024

Цветана Манева: Театралната публика във Варна има високи изисквания

МТФ „Варненско лято“ започва на 1 юни, откриването е със светлинно шествие и с постановката на Народен театър „Иван Вазов“ - "Синята птица"

По материала работи: Слав Велев

Театралната публика във Варна има високи изисквания и ние се стремим да отговорим на очакванията й, каза артистичният директор на МТФ „Варненско лято“ Цветана Манева. „Когато изготвяме нашата селекция от български заглавия сме ограничени от продукцията от последната година, но от друга страна се стремим да насърчим родните театри да са конкурентноспособни на международните като каним някои от най-значимите образци от световната сцена“ – подчерта Цветана Манева. 

10 български заглавия са подбрани за основната програма на фестивала. Това са „Синята птица“ на Народен театър „Иван Вазов“, „Лив Щайн“ на Малък градски театър „Зад канала“ и фондация „Аполония“, „Оттука започва България“ на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, „Дакота“ на „Three bears entertainment“, „Рейс“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, „Сестри Палееви“ на Драматичен театър – Пловдив, "Кавказкият тебеширен кръг“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, „Нощта на 16-ти януари“ на театър „София“, „Сарабанда“ на Театър 199 и „Жената от морето“ на театър „Българска армия“. „Във всички подбрани заглавия актьорското присъствие е много силно“ – коментира Цветана Манева. Откриването на фестивала на 1 юни е със "Синята птица". 

Цветана Манева изтъкна факта, че основните очаквания към българските театри са в посока на развитие на танцовия театър. В този жанр са и някои от произведенията, поканени в чуждестранната програма. Акцентът в нея е гостуването на компанията на Мари Шуинар. „Това е знаменита личност, която културната критика определя като шаман на съвременния танц. Вече повече от 10 години се опитваме да я доведем за „Варненско лято“. Тя идва с две от класическите си произведения“ – обяви главният координатор на фестивала Асен Терзиев. Той подчерта, че „Варненско лято“ е намерил своето закономерно място на картата на световните прояви с участието на значимите заглавия от международната сцена. Тази година пред варненска публика ще се представи отново словенският режисьор Йерней Лоренци със съвременния си поглед към „Илиада“ на Омир. „Представлението идва, след като миналата година спечели голямата награда на международния театрален фестивал БИТЕФ в Белград. Решихме да направим изключение в концепцията си всяка година да каним различни автори, тъй като Йерней Лоренци наистина заслужава да е тук“ – коментира Асен Терзиев. Още един отличен спектакъл ще видят варненските зрители – това е чешкият танцов театър „Корекция“, който миналата година спечели наградата за най-добро танцово представление на чешката критика в Прага. 

Фестивалът „Варненско лято“ ще бъде открит на 1 юни със светлинно шествие на италианска трупа за уличен театър „Парола Бланка“. 

Интересни заглавия има и в съпътстващата програма и в програмата "Шоукейс". Подборът на нетрадиционни форми на изява в тези селекции е причина много от международните гости да идват точно заради тях. Ще бъдат представени по традиция и два студентски спектакъла, както и представления на театрите домакини – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавен куклен театър – Варна. През тази година освен на сцената на двата театъра, представления от МТФ „Варненско лято“ ще се играят още в градската художествена галерия „Борис Георгиев“, галерия „Графит“ и на сцената на ФКЦ. 

„Искам да акцентувам върху един много интересен спектакъл в паралелната програма. Това е „Корабът нощ“ с участието на Цветана Манева, Татяна Лолова, Петя Силянова и Пламена Гетова. Ще бъде много интересно, защото това е една неочаквана театрална форма, а премиерата й беше преди няколко дни“ – каза директорът на фестивала Николай Йорданов.

Той подчерта, че през тази година са поставили началото на сътрудничество с международния музикален фестивал „Варненско лято“, което се надяват да бъде ползотворно. В тази посока ще е и закриването на фестивала – на 11 юни – с театрален концерт на големия пианист Людмил Ангелов. „Надявам се тази интересна сценична форма да прокара мост между двата фестивала“ – каза Николай Йорданов. На 13-ти във ФКЦ ще има сателитна прожекция от Метрополитън опера на операта „Отело“. 

Част от паралелната програма е и „Много шум за нищо“, заглавие, което след 20 години се завръща на фестивала „Варненско лято“ по случай 75 годишния юбилей на режисьора Красимир Спасов. 

Николай Йорданов изказа благодарност на община Варна, която в партньорство с Министерството на културата обезпечава провеждането на фестивала.   

През тази година МТФ "Варненско лято" има и нов уебсайт, а плакатът на проявата отново е дело на художника на фестивала Венелин Шурелов. Мотото на проявата за 2016-а е "Проекции на човешкото".

Полина Петрова

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback