IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:29 | 11 май 2016
Обновен: 14:57 | 29 септември 2024

До Китай могат да попътуват виртуално любителите на книгата в петък

В арт-салона на радио „Варна“ е премиерата на книгата "Светлина от Изтока" от Наталия Бояджиева

По материала работи: Юлиян Атанасов
До Китай могат да попътуват виртуално любителите на книгата в петък

Любителите на приключенията и пътеписа, на далечните страни и малко познати култури ще имат своята интересна среща на 13 май в Радио Варна, където ще бъде премиерата на книгата "Светлина от Изтока" от Наталия Бояджиева.   За нея авторката споделя „Когато пристигнах в Китай през 2009 г., носех със себе си една неиздавана у нас книга на Хенрик Сенкевич – да я превеждам, да имам занимание. Отделих ѝ внимание пет дни, след което китайският живот така ме погълна, че не сварвах да записвам впечатленията си. Открих за себе си, че  жаждата за пътешествия  и стремежът да види какво има зад следващия хълм водят човека напред. Любопитството ни кара да търсим нови светове, да се срещаме с интересни хора, да изследваме непознати територии. Пет години по-късно, тръгвайки за Филипините, дори не си взех книга  за превод – скитническата жилка в душата ми се беше вече пробудила и укрепнала. Непознати светове са скрити под повърхността на нормалния живот. Опитвам се да погледна под тази повърхност“ разказва още Наталия Бояджиева.

 

Читателят може да проследи дългия преход от първите дни, когато са викали на авторката като на глуха, защото не разбирала езика,  до последните дни в севернокитайския град.  „ Всеки живот е история, пълна с уроци, узрели за бране, споделя Наталия. Като всяка душа, и китайската крие загадки. В опитите си да ги разбуля, се срещнах с прекрасни млади хора – умни и чувствителни -  в необятната земя и реших да разкажа за тях. Благодаря на тези силни и топли сърца, които с гордост наричам мои приятели, надявам се, завинаги. Благодарна съм и че попаднах точно в провинцията, а не в някой от мегаполисите на Китай. Тук, далеч от многогласието, са се запазили старите нрави, обичаи и отношения, китайският дух. За тях разказвам“ – завършва представянето на книгата си авторката. Красиви и знакови исторически места – старите столици Сиан и Нандзин, последната – Пекин, градовете Тайан, Янтай са представени по нестандартен начин. Трите години в Китай Наталия определя като светъл лъч в живота си. 

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна