IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:07 | 9 май 2016
Обновен: 14:57 | 29 септември 2024

С песни и филми Музеят за нова история на Варна се включва в Европейската нощ на музеите

Инициативата е от 18 ч. на 21 май до 01 ч. на 22 май

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Интересни документални филми и дори песен на живо е подготвил в програмата си за Европейската нощ на музеите Музеят за нова история на Варна, съобщи неговият уредник д-р Олег Бенов. Инициативата стартира в 18 часа на 21 май. Музеят ще затвори врати едва в 1 след полунощ на другия ден. „Подготвената програма е възможност за познавателно пътуване към миналото, но заедно с това тя е атрактивна и забавна“ – допълни Олег Бенов. Стартът е с детско мултимедийно шоу, озаглавено „Цветът на надеждата“. От 18,30 до 19,00 със слово, музика и видео посетителите ще си припомнят за група „Фоноекспрес“ и нейния фронтмен Юксел Ахмедов. Една от песните им ще изпълни на живо в музея абитуриентът от СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ Желяз Колев. 


Вторият акцент в програмата е отбелязването на два знакови юбилея – 90-годишнината на курортното дело в региона и на музикалния фестивал „Варненско лято“. Ще бъдат излъчени документални видео кадри, ще бъдат изложени и автентични фотографии от 20-те и 30-те години на миналия век. Любопитен фейлетон от 1928 г. ще очертае представите на автора му за Курортна Варна в края на ХХ век. Отбелязвайки знаковите годишнини, от музея ще припомнят за дарителската си кампания за ремонта и реставрацията на първия концертен роял на Варна, който се съхранява в музея. Кампанията започна през 2012 година. 


Третият акцент в програмата за Европейската нощ на музеите в Музея за нова история на Варна е свързан с предстоящото домакинство на регатата „Тол Шипс“ – 2016 г. Два документални филма ще припомнят ролята на морската идея в живота на хората, а видеошоуто „Мигове“ ще впечатли гостите в края на празничната нощ – началото му е 30 минути след полунощ и ще продължи до 1 часа на 22 май, когато музеят ще изпрати последните си гости.


Възможност за свободно разглеждане на експозицията е предвидена от 19 до 20 часа, от 21 до 22 часа и от 23 ч. до полунощ. 


Полина Петрова


 

Коментари

Новини Варна