IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
16:24 | 8 май 2016
Обновен: 14:57 | 29 септември 2024

Класика на сцената на Драматичния театър

„Ревизор“ от Гогол и „Укротяване на опърничавата“ от Шекспир са част от заглавията през новата седмица

По материала работи: Слав Велев
СЦЕНА ОТ „Ревизор“.

С „Ревизор“ от Николай Василиевич Гогол започва творческата си седмица Драматичният театър „Стоян Бъчваров“. Спектакълът е утре вечер от 19 часа на Основна сцена. Превод, адаптация и постановка  Пламен Марков. Той е носител на награда „Варна“ за 2014 г. за работата си по „Ревизор“. Мира Каланова е с номинация за “Икар” за същата година за сценографията и костюмите в представлението. Музиката е на Калин Николо. Асистент-режисьор на постановката е Петя Куртева. В ролите играят Стоян Радев, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Стефан Додуров, Николай Кенаров, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Пламен Георгиев, Пламен Димитров, Нено Койнарски, Димитър Мартинов, Ина Добрева, Валентин Митев, Даниела Викторова, Милена Кънева, Свилен Стоянов. За играта си в „Ревизор“ Стоян Радев е номиниран за награда „Икар“ за главна мъжка роля за 2014 г. 


„Укротяване на опърничавата“ от Шекспир е следващото класическо заглавие, на което любителите на театъра ще могат да се насладят през седмицата. Постановката е на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“, който ще гастролира на сцена „Филиал“ на 11 май, сряда, от 19 часа. Преводът е на Валери Петров. Сценична версия и постановка - Ивалин Димитров, сценография и костюми - Петър Митев, танци - Валери Кондратцев. В „Укротяване на опърничавата“  участват Александра Сърчаджиева, Иван Калошев, Стефан Борисов, Весела Петрова, Елена Нацариду, Мария Енева и др.


В четвъртък, 12 май, от 19 часа на сцена „Филиал“ почитателите на варненската Драма ще могат да видят „Ретро“ от Александър Галин. Преводът и режисурата са на Пламен Марков, сценография и костюми – Мира Каланова, музика – Калин Николов, асистент-режисьор  Максима Боева. В „Ретро“ участват Михаил Мутафов, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлияна Чернева, Милена Кънева, Валентин Митев, Петя Янкова. 


Пламен Марков посвещава своя прочит на „Ретро” на първата си учителка по театрална педагогика, проф. Димитрина Гюрова. Нейната легендарна постановка на същата пиеса от 1982 г. достига невероятните 189 спектакъла и се играе в прочутия Театър на нациите в Балтимор. По случай премиерата на прочита на Пламен Марков проф. Димитрина Гюрова изпраща поздравителен адрес до екипа на „Ретро“. 


За персонажите в постановката Пламен Марков казва: „Донякъде ще ни разсмеят, донякъде ще ни натъжат, ще предизвикат размисли и непременно ще ни накарат да съпреживеем личните човешки драми в тази едновременно забавна и сериозна история за възрастен вдовец, когото дъщерята и зетят сватосват – почти едновременно и неособено деликатно, за три самотни дами. Има защо пак да се огледаме за нещата, които са ни най-важни, но които най-често ни е трудно да постигнем”. 


Последното заглавие в афиша на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за седмицата е „Едноокият цар“ от Марк Креует. Постановката е в петък,13 май, от 19 часа на сцена „Филиал“. Превод – Нева Мичева, режисьор – Петър Денчев, сценография и костюми – Теодора Лазарова, музика – Христо Намлиев, хореография – София Георгиева. В ролите ще видим Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Валентин Митев. Премиерата на „Едноокият цар“ беше на 25 и 27 февруари. 


Черно море

Коментари

Новини Варна