IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
12:20 | 7 май 2016
Обновен: 14:57 | 29 септември 2024

"Солта на земята" с безплатна прожекция за учащи днес във Варна

За ученици и студенти входът е свободен

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Солта на земята" с безплатна прожекция за учащи днес във Варна

Безплатна прожекция на филмът "Солта на земята" ще се състои днес във Варна в рамките на традиционната инициатива „София Филм Фест за учащи“ . Всички ученици и студенти ще имат достъп до прожекции с вход свободен, съобщиха организаторите. Единственото условие е младите киномани да носят със себе си ученическа лична карта, бележник или студентска книжка, срещу които ще получат безплатния си билет.

 

„Солта на земята“, който ще бъде прожектиран от 14:00 във ФКЦ се превърна във фаворит на публиката по време София Филм Фест. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване.

 

"Трябва да гледаш този филм. Всеки трябва да гледа този филм. Всеки, който крачи по земята, който носи сърце, душа, има очи и разум. Дължим го на Земята, дължим го на себе си. "Солта на земята" е филм за хората, нашия вид, за Земята, нашия дом и за всичко, което правим с нея и с другите. Няма по-глобален документален филм, който съм гледала, няма по-широк поглед от този – на световно известния фотограф Себастиао Салгадо и на режисьора на филма Вим Вендерс.

 

Вим Вендерс е творец, който няма нужда от представяне – вечно търсещ своите нови и нови вдъхновения, неуморен, неспокоен дух с голямо сърце, режисьор със собствен почерк и пътека в киното. Всичките документални филми, които прави, сред които се открояват „Пина” и „Буена Виста соушъл клуб” са поглед с възхита, откривателско вълнение да влезе в свят, който го е запленил като човек, не само заинтригувал като режисьор. За пръв път обаче виждам у него такова преклонение, толкова смирено и мълчаливо вглеждане. "

Коментари

Новини Варна