IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
16:52 | 25 април 2016
Обновен: 00:32 | 2 октомври 2024

Сборник представя живота и творчеството на Пенчо Славейков

Христоматията е дело на екип от варненската библиотека

По материала работи: Слав Велев
КРИСТИАНА ДИМЧЕВА Е ЧАСТ ОТ КОЛЕКТИВА НА РБ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“, подготвил сборника „Жрец и войн на живота“, посветен на 150-ата годишнина от рождението на поета. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Сборник, дело на екип от варненската библиотека, представя живота и творчеството на Пенчо Славейков. Христоматията е подготвена във връзка със 150-ата годишнина от рождението на поета. Тази година се навършват и 50 години, откакто варненската библиотека носи неговото име по инициатива на интелектуалци от морския град. „Сборникът наистина е голямо събитие за нас. Съзаклятничихме дълго време с моите колеги около неговото подготвяне. Избрахме заглавието от стиха на Дебелянов, написан на първата годишнина след смъртта на Славейков – „Жрец и войн на живота“. Сборникът е изграден от 6 основни части, които включват три фрагмента -  текстовете на твореца, отзиви, мнения и спомени за Пенчо Славейков от изследователи и съвременници и библиография. Целта на книгата е да разкрие великолепната многопластова фигура на нашия патрон. Книгата го представя не просто като поет, а като част от градителите на националната ни култура. Пенчо Славейков издига книгата в култ, а четенето за него е свещенодействие“ – каза за „Черно море“ Кристиана Димчева – главен библиотекар в РБ „Пенчо Славейков“ и част от колектива, изготвил сборника „Жрец и войн на живота“. 

 


В сборника се разказва за периода, в който Пенчо Славейков е директор на Народната библиотека – от 1902 до 1911 г. и за едната година, в която е директор на Народния театър. „Не можем да не отбележим, че по негово време излизат първите научни издания на Народната библиотека и това говори за отговорността на библиотеката като институция за националната култура. Същото отношение има Пенчо Славейков и към театъра. Той превежда „Ромео и Жулиета“ за нуждите на театъра, успява да постави Чехов“ , разказа Кристиана Димчева. 


Поместен е и пътеписът на Славейков, в който той разказва как вижда Варна през 1878 г. – от една страна анекдотично, от друга страна „…с прекрасната морска градина кацнала като лястовиче гнездо на високия бряг“. 

 

 


Две глави в сборника представят Пенчо Славейков в изобразителното изкуство и в музиката. „Ние не можем да си представим колко много композитори се обръщат към Славейковите текстове за песни, които са познати на хора от различни възрасти. Една от тях е „Докле е младост“, други присъстват в държавни ритуали“ – каза още Кристиана Димчева. 


Важна част от книгата е посветена на Пенчо Славейков и фолклорната традиция. „Ако често пъти казваме, че Пенчо Славейков поставя началото на модернизма в българската литература, вярно е и другото, че творчеството му има дълбока връзка с българщината. Достатъчно е да споменем епическите песни – „Коледари“, „Бойко“, „Ралица“, „Книга на песните“, издадена първо в Англия, а след смъртта му и в България, разбира се и „Кървава песен“ – допълни Кристиана Димчева.

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна