Варна 20°
fallback
Култура
12:55 | 21 април 2016
Обновен: 08:27 | 4 октомври 2024

„Камерата Орфика” с Амори дьо Клозел и Шандор Яворкай идва във Варна

На 24-ти април – Цветница варненци ще слушат виртуоза на чардаша

По материала работи: Юлиян Атанасов

Наричат Шандор Яворкай „Виртуоз на чардаша”. Отличен е с приз „Артист на годината за 2010 – Австрия”. Точно на Цветница, в неделя варненци имат шанс да слушат „Камерата Орфика” с Амори дьо Клозел и Шандор Яворкай в зала 1 на ФКЦ.

Роден през 1976г. в Унгария, в семейство на музиканти, класата в цигулковото майсторство изучава при Проф. Фришеншлагер във Виенския институт по изкуства. По-късно свири при  световно известните В.Спиваков, Г.Паук и Исак Щерн. Носител е на престижни награди на международни конкурси в Унгария и Гърция, както и на конкурса Пабло де Сарасате, Испания и др. Концертира с най-добрите симфонични и камерни оркестри в цял свят - Унгария, Италия, Испания, Германия, Холандия, Австрия, Гърция, Англия, Турция, Япония, Малта, Тунис, Норвегия, Египет, Русия. Румъния и Израел. Солист и концертмайстор е на Европейската Филхармония.

Като солист-виртуоз свири атрактивно и ярко, отличава се със своите авторски интерпретации, които провокират бурните овации на публиката и позитивните реакции на критиците. Свири на изящен инструмент, изработен от Пиетро Гуарниери през 1696г.

"Виртуозът Шандор Яворкай свири технически много стабилно с отличаващите го фини нюанси. Разнообразният му стил е  богат на идеи с интензивно звукоизвличане на тона, убедителен. Публиката беше така обладана от изпълнението му,  че го аплодира още при първия жест." 

                                                                                                            Volksstimme, Магдебург

Като основна част от концертната  програма на 24-ти април ще чуем Ервин Шулхоф - „Пет пиеси за струнен оркестър“ и Моисей Вайнберг – Камерна симфония №1. Кулминационна точка за събитието, специално за празника и за варненската публика ше бъде изпълнението на Шандор Яворкай с атрактивни интерпретации на „Интродукция и рондо копричозо“ от Камий Сен-Санс и „Чардаш“ от краля на унгарския танц Виторио Монти. Всичко това, под палката на брилянтния Амори дьо Клозел – диригент и композитор на камерна, оперна, оркестрова и филмова музика. Творбите му са изпълнявани в Берлин, Нюрнберг, Виена, Атина, на фестивала за съвременна музика на Румънското радио, записвани са от Радио Франция, в Германия и Гърция, през 1997 музиката му за филма „Мишел Строгов” е създадена по поръчка на Athens Concert Hall. През 2005 издава книгата „Потъпканите гласове на Третия райх” за европейски композитори, станали жертви на нацизма между 1933 и 1945 година, която получава наградата на критиката за най-добри музикални есета на годината. От тогава той изпълнява множество творби от тези композитори в серията концерти „Приглушените гласове” във Франция, Австрия, Германия и др.

 

Всичко това ще бъще под съпровода и с участието на „Камерата Орфика” – така наречените „Виенски орфеисти” - международен камерен и симфоничен оркестър с център град Виена, президент Проф. Д-р Михаел Фришеншлагер и  артистичен директор Проф. Д-р Марио Хосен. Създаден на името на ОРФЕЙ с мисията да бъде посланик на мултинационални ценности и таланти, оркестърът е съставен от изявени музиканти – българи, живеещи в чужбина, подкрепени от отличени австрийски, македонски, гръцки и турски инструменталисти - един изключителен пример за международно сътрудничество на различните народи от Европа, културен мост и реализация на идеята за толерантност и човечност по света, сформиран върху основите на духовните ценности.  

Очаквайте празничен концерт с изтъкнати имена от света на музиката и уникална специално подбрана програма, съчетание на европейския проект на Амори дьо Клозел с брилянтното ярко изпълнение на виртуозния Шандор Яворкай.

                                                                                                                      

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback