IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
16:18 | 20 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

РБ „Пенчо Славейков“ почита с изложба и сборник патрона си

150 години от рождението на поета се навършват на 27 април

По материала работи: Слав Велев
РБ „Пенчо Славейков“ почита с изложба и сборник патрона си

С изложба и сборник ще отбележи Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ 150-ата годишнина от рождението на патрона си. Екип е подготвил христоматията, озаглавена „Жрец и воин на живота“. „Идеята е сборникът да е в помощ на тези, които изучават творчеството на Славейков, както и на неговите почитатели. Подбрани са текстове от автора, както и текстове за него, писани по различен повод“, каза Емилия Милкова, директор на РБ „Пенчо Славейков. Сборникът ще бъде представен официално на 25 април. 


На 22 април е официалното откриване на изложбата, посветена на живота и творчеството на Пенчо Славейков. Тя ще бъде експонирана във фоайето на основната сграда на библиотеката. Озаглавена е „Пенчо Славейков и кръгът „Мисъл“. Паната показват различни ракурси към творчеството на Славейков и неговата космополитна личност. Експозицията припомня за сътрудничеството на поета с д-р Кръстев, от рождението на който също се навършват 150 г. „Преди години открихме в архива кореспонденцията на Радка д-р Кръстева с тогавашния директор на библиотеката относно постъпването на списание „Мисъл“ във фонда. Оказва се, че д-р Кръстев е заделил 3-4 цели течения с ясното съзнание, че библиотеката е място, което гарантира памет. Той предлага теченията на списанието, които е съхранил на Народната библиотека в София, на Пловдивската и варненската библиотека“, разказаха от РБ "Пенчо Славейков".


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна