IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
17:00 | 18 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

Кукленият театър показва най-новите си представления

"Пурпурният остров" на Теди Москов е в сряда от 19 часа

По материала работи: Слав Велев
снимка Гаро Кешишян

Най-новите си представления, съответно за възрастни и за деца, показва Кукленият театър през седмицата.


В сряда, 20 април, от 19 часа зрителите ще имат възможност да се насладят на съвместния проект на Теди Москов и Държавен куклен театър – Варна – „Пурпурният остров“, по мотиви на Михаил Булгаков. „Според мен по-точният превод от руски е не пурпурен, а обагрен с кръв, като се има предвид и сюжетът на творбата“, коментира Теди Москов. Той подчертава, че „Пурпурният остров“ е алегория на революцията от  1917 г., но могат да се направят препратки и към международната политическа ситуация в момента.


“Има доста неща, които са актуални, въпреки че пиесата е писана през 1927 г. – прогонените от червените туземци арапи търсят политическо убежище в Европа“, подчертава Теди Москов. Според сценария това е сюжетът на постановката, която една театрална трупа трябва да изиграе пред Главния идеолог и цензор на театрите. Тъй като той спешно трябва да отпътува от града, наложително е трупата да се подготви за ден – да се сдобрят любовницата и жената на режисьора, артисти врагове да си подадат ръка, за да построят пиесата.

 

 


Любопитно е, че в постановката „Пурпурният остров“ Вера Стойкова – директорка на Кукления театър, се изявява и на сцената като директор на театър. Тя е гримирана до неузнаваемост, за да изпълни умело мъжка роля, тази на Генадий Панфилович. Диана Цолевска също е натоварена със сложната задача да изиграе мъжка роля – на помощник-режисьора Никанор Метелкин. За превъплъщенията си в „Пурпурния остров“ двете заслужиха номинации за „Аскеер“, съответно за главна и поддържаща женска роля.


Красимир Добрев е Василий Димогацки – писателят с псевдоним Жул Верн, който впечатлява с прочувствения си монолог за свободата на словото. Анализаторите твърдят, че образът на съсипания драматург, който на финала тихичко се разбунтува срещу ограниченията, налагани върху творчеството, до голяма степен е автобиографичен за Булгаков.
В постановката участват още Галин Гинев, Гергана Господинова, Евгения Василева и Стоян Стоянов. 


С най-новото си заглавие за деца – „Сиводрешко и Бързобежко“, ще зарадва Кукленият театър най-малките си зрители в събота. Двете симпатични зайчета, които са главни герои в представлението, ще излязат на сцената точно в 11 часа. „Сиводрешко и Бързобежко“ е създадена по едноименната творба на Леда Милева. Децата ще видят как дружно си играят зайчетата, ще разберат какво е намислила Лисицата и знае ли всичко любопитната Сврака. Музиката към постановката е на Иван Кръстев, а сценографията  на Адриана Добрева.


Неделният спектакъл за деца е „Лакома мецана“, началният час отново е 11. С много любов, майсторство и талант актьорите от ДКТ – Варна, разказват историята на Ран Босилек за животните и техните взаимоотношения, от която децата разбират, че когато човек мисли само за себе си и пренебрегва приятелството, му се случват твърде неприятни неща. Постановката е на Дарин Петков, сценографията на арх. Иван Цонев, музикалното оформление  на Светла Василева. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна