Варна 20°
fallback
Култура
15:04 | 18 април 2016
Обновен: 08:28 | 4 октомври 2024

Постановки за ценители показва Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

„Канкун“, „Кавказкият тебеширен кръг“ и „Едноокият цар“ са заглавията от афиша тази седмица

По материала работи: Слав Велев

С едно от доказаните си заглавия започва театралната седмица Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Това е постановката „Канкун“ от Жорди Галсеран, режисьор Стилиян Петров, сценография Венелин Шурелов, костюми Елица Георгиева, музика  Петя Диманова. Спектакълът е във вторник, 19 април, от 19 часа на сцена “Филиал”. В „Канкун“ участват Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова, Пламен Димитров и Гергана Арнаудова. Постановката е носител на награда „Икар 2014“ за сценография, „Аскеер 2014“ за театрална музика, награда „Варна 2014“ за екипа  и за Биляна Стоева в ролята на Ремей. 

 

„Канкун“ е като игралните машини – пленява те, прелъстява те, държи се почти любовно, разфокусира ума, отваря фантазията, действа почти приспивно. Канкун – като някакво облизващо се хищно животно – седи насреща ти и те пита къде си, в коя биография, в началото или в края на коя любов, в кое свидетелство за нещо преживяно, в кое определение и какво споделяме, кой ни приписва свят“, казва режисьорът Стилиян Петров.

В четвъртък, 21 април, варненските зрители ще имат възможност да се насладят на едно от най-харесваните и коментирани нови заглавия в афиша на Драматичния театър – „Кавказкият тебеширен кръг“.

„Днес отново е време за Брехт. Днес отново изпитваме голяма тревога за съдбата на човека. Може ли театърът да е камбана, която бие тревога и в същото време да е изкуство - това вълнува и Брехт, и нас. Има основни понятия, които определят природата на човека. Като понятието да си добър, какво значи да си добър... „Кавказкият тебеширен кръг” изследва голямата тема за добротата и поставя ребром, отвесно този въпрос през една древна история. Историята за момичето Груша, което не може да остави едно забравено дете и заради него се отказва от всичко за себе си. През тази история „Кавказкият тебеширен кръг” пита възможно ли е да си добър и да живееш добре... Каква е цената... Да си добър, е да се откажеш от собствения си интерес. Да си добър, означава да вършиш добро – най-трудното за човека“, казва режисьорката Маргарита Младенова. Преводът на оригиналния текст на Бертолд Брехт е дело на Константин Илиев. Сценографията в постановката е на Ивайло Николов, костюмите са на Ива Гикова, музиката е на Асен Аврамов. Спектакълът ще се играе на Основна сцена от 19 часа. Участват Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Ина Добрева, Стоян Радев, Пламен Димитров, Антонио Угрински, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Георги Богданов. Спектакълът е с две номинации от тазгодишните награди „Икар“ – за режисура и главна мъжка роля на Стоян Радев за образа на Аркадий Чхеидзе. 

В петък Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ показва най-новото си заглавие „Едноокият цар“ на сцена „Филиал“ от 19 часа. Творбата е на Марк Креует, превод Нева Мичева. Режисьор на спектакъла е Петър Денчев, сценография и костюми – Теодора Лазарова, музика – Христо Намлиев, хореография – Соня Георгиева. В ролите са Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров и Валентин Митев. Действието в постановката започва със семейна вечеря у полицая Давид, чиято съпруга Лидия е поканила на гости приятелката си от детинство Сандра и нейния съпруг. Той е загубил едното си око по време на протест, а виновник за инцидента се оказва домакинът... Съдбоносната среща преобръща гледните точки и самите герои - една силна политическа и социална сатира с привкус на черна комедия.

 

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback