IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
11:38 | 18 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

На два интересни гастрола кани ДТ „Стоян Бъчваров“ варненци до края на април

Вижте заглавията и блиц-информация за тях

По материала работи: Юлиян Атанасов
На два интересни гастрола кани ДТ „Стоян Бъчваров“ варненци до края на април

Ако още не сте решили как да почерпите душата си с културни щрихи до края на месец април, за вас са предложенията от афиша на ДТ „Стоян Бъчваров“ на гастролиращите спектакли. На 20 април от 19 часа може да гледате  „За теб“ от Яна Борисова, постановка Петър Кайков, сценография Никола Тороманов. Участват: Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов. "Ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна” – така драматургът Яна Борисова описва новата си пиеса „За теб”. Познаваме я от предишните – Малка пиеса за детска стая, Приятнострашно и Хората от Оз, поставяни в Театър 199.

 

„За теб” е пример за това, защото се случва между приятели – Яна пише ролите специално за Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов, като неусетно събира парчета от живота им и ги подрежда в пъзел от реални преживявания, изказани думи и доверени тайни. Между тъмното и страшното посред нощ, двамата братя Емил и Виктор успяват да изрекат онези неща, които всички ние някога сме искали да кажем на близките си, но сме премълчавали от липса на смелост или на точните думи. Изплашени от едно нещастие, влюбени в едно и също момиче и изгубили смисъла на живеенето, братята се преоткриват един друг, преминавайки през емоционални тресавища и океани. Номинация за наградата Икар 2015 на САБ за драматургичен текст на Яна Борисова. Номинация за наградата Аскеер 2015 за съвременна българска драматургия.

 

На 25 април от 19 часа може да  изберете спектакъла  „Деветият ден“ от Венци Кулев, постановка Владлен Александров, сценография и костюми Петьо Начев. Участват: Тодор Кайков, Димитър Терзиев, Тодор Танчев, Ива Огнянова, Георги Керменски, Людмила Даскалова, Виктория Христова и др. Със специалното участие на Албена Колева и Камен Воденичаров. Безумен орляк от сродници, по-близки и по-далечни, ден след ден ядат и пият, карат се и се изповядват в „любовни“, „благородни“ и всевъзможни други чувства, докато чакат цели девет дни  за да извършат първия от поредицата траурни ритуали, както повелява българската християнска традиция. Поразително начало за комедия!

 

Но тленните останки на „покойния“ бай Димитър така и не идват заради едно не непреодолимо, но свързано с даване на пари законово предписание… Непрестанно мрънкащ собственик на малък крайбрежен хотел , селски кмет - хитрец, силно податлив на корупционни изкушения областен управител, псевдопоетеса, безхарактерен министерски служител, младо момиче с устремен към Терминал 2 поглед. Една пъстра палитра от познати на пръв поглед, но заедно с това смайващо гротескни персонажи.Комедията на Венци Кулев е една от редките напоследък творби на български автор, която е готова да посрещне предизвикателствата на голямата сцена.

Коментари

Новини Варна