IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
11:18 | 18 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

Юбилейна изложба по случай 100 години от рождението на Александър Поплилов редят в ГХГ

Живописните платна, илюстрации и литографии са дарение от съпругата на художника

По материала работи: Юлиян Атанасов
Юбилейна изложба по случай 100 години от рождението на Александър Поплилов редят в ГХГ

Живописни платна, илюстрации, литографии и др. на Александър Поплилов - “Учителят” ще покаже Градска художествена галерия-Варна/Varna City Art Gallery. Творбите са част от дарението, което Малина Поплилова, съпруга на художника, дари на Варненската галерия. Откриването е на 20.04.2016г /сряда/ от 18:00 часа в зали 6 и 7. Дарението от творби на проф. Ал. Поплилов се показва за първи път пред варненската публика.

 

Творчеството на проф. Ал. Поплилов е познато на поколения българи. Той е художник, който с изявите си е на висота в почти всички области на изобразителното изкуство. Работи живопис, графика, плакат, карикатури, илюстрации за деца и възрастни, оформление на книги, проектира пространствени решения за промишлени изложби и панаири, занимава се с приложна графика, шрифт, пощенски марки, монети и медали.

 

Екипът, работещ по представянето на изложбата споделя за него: „В педагогическата си дейност проф. Поплилов се стреми към съхраняване на творческата индивидуалност и поощряване таланта на младите художници. Мисли за тяхното бъдеще, за утрешния ден на нашето изкуство. С бащинска грижовност, с богатия си опит като професор в Художествената академия, той създаде школа от свои възпитаници – един пъстър, многоцветен букет от художници плакатисти и илюстратори (или както днес се казва, графични дизайнери, без нито един да повтаря своя учител!), които утвърдиха престижа на това изкуство – Асен Старешински, Стоимен Стоилов, Димитър Казаков – Нерон, Петър Рашков, Йордан Петров, Людмил Чехларов, Иван Газдов, Селма Тодорова, Венецеслав Антонов.”

 

Изложбата е подходяща за всички публики, особено за хора с изявен интерес към традициите в българския графичен дизайн и илюстрация. 

Коментари

Новини Варна