IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
10:28 | 15 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

Кукленият театър разказва „Мълчаливи предания” днес

Постановките за деца в събота и неделя са „Котаракът в чизми” и „Под гъбката”, начален час – 11

По материала работи: Слав Велев
Кукленият театър разказва „Мълчаливи предания” днес

Епохалният спектакъл на Държавен куклен театър – Варна „Мълчаливи предания” ще бъде представен отново пред публика тази вечер. Постановката заслужи приз за ярка и въздействаща образност от миналогодишните награди „Икар”. 


По обща преценка на специалистите спектакълът не влиза в скобите на традиционното категоризиране, защото това е една постановка – събитие, която разчупва рамки, норми и въздейства на мислите и сетивата отвъд думите. Защото думи в постановката липсват, но въздействието е толкова силно, че те оставя без дъх и със сълзи в очите.


Предназначен за възрастни, спектакълът „Мълчаливи предания“ на режисьора Боян Иванов разказва самодивски легенди, като сплита ведно дигитални технологии, сложна хореография, великолепни костюми, мистичен звук и всеотдайна актьорска игра. В главните роли са Евгения Василева и Стоян Стоянов. В постановката участват още Веселина Калчева, Боян Стоянов, Екатерина Василева, Росен Радев, Вера Стойкова, Диана Цолевска.  Сценография и костюми - Свила Величкова, хореография - Татяна Соколова, видео и компютърна анимация  - Тодор Тодоров. 


Важна роля за въздействието на постановката има и музиката на група IRFAN. Това е една от най-оригиналните български групи през последното десетилетие. Музиката им представлява електро-акустичен уърлд фюжън, повлиян от сакралните и фолклорни музикални традиции на Балканите, Близкия изток, Персия, Индия и Северна Африка, както и от музикалното и духовно наследство на Византия и Средновековна Европа. IRFAN са известни с характерното съчетаване на красиви, ефирни и мистични женски вокали и силни мъжки гласове и хорали, поднесени заедно с богат асортимент от традиционни и старинни струнни, духови, клавишни и перкусионни инструменти, умело вплетени в деликатен електронен саунд.


Премиерата на постановката „Мълчаливи предания” беше по време на XXII международен театрален фестивал "Варненско лято 2014” и сред хитовете на XVI международен куклен фестивал "Златният делфин" - Варна 2014, където заслужи осем награди. Покани за 10 международни гастрола получи спектакълът през миналата 2015 г. 


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на  фонд “Култура”  на община Варна.


В събота  и неделя сутрин от 11 часа по традиция Държавен куклен театър – Варна, предлага постановка за най-малките си зрители. В събота децата ще могат да се насладят на приказката на Шарл Перо "Котаракът в чизми". Постановката е резултат от съвместната работа на млад творчески постановъчен екип, който си поставя амбициозната задача да представи популярната история по нов и атрактивен начин, който да привлече вниманието на съвременните деца, без да изневерява на поуките, заложени от автора. Спектакълът предлага нетрадиционна сценична стилистика – съчетание от мултимедия и художествена визия на героите, постигната чрез костюми и маски. Подбраният актьорски състав създава характерни и пълнокръвни образи. Постановката е посветена на 400-годишнината от рождението на Шарл Перо и се реализира по проект, подкрепен от община Варна.


Постановката е на Галин Гинев, негова е и компютърната анимация, той е част и от актьорския състав, в който влизат още емблематични за Кукления театър артисти като Стоян Стоянов, Красимир Добрев и Таня Жекова. Музиката е на Живко Алатов (Жани), сценография - Ваня Константинова , драматизация - Елена Ст. Владова.
 

Неделният избор за деца на Държавен куклен театър – Варна, е забавният спектакъл „Под гъбката”. Малчуганите ще видят непрекъснатия спор между Слънчева и Дъждовен за това кой е по-важен за цветята и децата. Дори полянките са разделени на две – слънчева и дъждовна. На полянката на Слънчева е весело – цъфтят цветя, животинките пеят и танцуват, но на полянката на Дъждовен има гъбка, под която подслон могат да намерят малкото охлювче, пеперудката игрива, вечно подскачащото гардже, страхливото зайче, хитрата лисана, глупавият вълк и  голямата мецана. А колко животинки могат да се скрият? И как се побират? Всичко това може да видите и научите във веселото представление игра „Под гъбката”, разказано от артистите Екатерина Василева и Росен Радев. Постановката е на Бианка Бенковска, сценография - Теменуга Станчева, музикално оформление – Светла Василева.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна