IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
15:18 | 14 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

От утре “България пее” и във Варна

Над 140 хорови състави от 29 града ще премерят сили с песни

По материала работи: Юлиян Атанасов
От утре “България пее” и във Варна

 Над 140 хорови състави от 29 града в страната ще запеят от утре. Националната инициатива на Българския хоров съюз за популяризиране на хоровото пеене поставянето му във фокуса на общественото внимание – “България пее” ще се проведе в дните 15,16 и 17 април. Домакини на проявата са: Балчик, Благоевград, Ботевград,Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Казанлък, Кресна, Кюстендил,Монтана, Пазарджик,Пловдив,Плевен, Поморие, Попово, Разград,Русе, София,Стара Загора,Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. Към тях се присъединява и морската столица на България – Варна. Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи.

Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство и да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България. Организаторите се надяват да обединят хоровете от страната в името на обща идея и да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

С инициативата “България пее” ще бъде отбелязано началото на честванията, посветени на 90 годишнината от създаването на Българския хоров съюз.

 

Коментари

Новини Варна