Варна 24°
fallback
Култура
16:30 | 13 април 2016
Обновен: 10:32 | 4 октомври 2024

Два концерта радват варненските ценители на джаза в съботната вечер

Началният час е 19,00 - изборът е ваш!

По материала работи: Слав Велев

Два концерта ще зарадват варненските ценители на джаз музиката в съботната вечер. В Градската художествена галерия от 19 часа започва проявата, озаглавена SPRING JAZZ LOUNGE. Събитието се реализира с подкрепата на община Варна.

„Това е един концерт, в който джазът танцува суинг и суингът слуша джаз“ – казват организаторите. В концерта участват джаз триото Global Societye и танцовата суинг общност Lindy Hop Bulgaria.

 

Ценителите определят Global Societye като модерен проект, който не се съобразява с ограниченията на конкретен стил. Музикантите от триото експериментират, като съчетават елементи от скандинавски джаз, поп, рок и класика. Позволяват си да обединят модерното звучене на съвременната соул музика и мекия чилаут саунд. Компилират акустичен и дигитален звук, за да постигнат едно оригинално звучене.

 

Хората, запленени от суинга, със сигурност знаят кои са Lindy Hop Bulgaria – това е общност, сплотена в ритъма на суинг танца. Участвали са в различни фестивали и работни ателиета у нас и в чужбина. Танцьорите на Lindy Hop Bulgaria са атрактивни и харизматични, а хореографията им винаги е оригинална и въздействаща. Общото внушение е в пълна хармония с посланието, което носи суингът от зараждането си та до наши дни – радост от движението и любов към всичко, което правим.

 

По същото време на сцената на зала 1 във Фестивалния и конгресен център е концертът на триото на Ангел Заберски. Музикантите ще представят композиции от албума си LIKE JAZZ, който включва свободни авторски интерпретации на популярни класически теми - „Мечтание“ на Шуман, три произведения на Пучини („Ария на Рудолф“ от „Бохеми“, Nessun Dorma от „Турандот“ и „Хризантеми“) и две творби на Чайковски - „Симфония №6“, четвърта част, и „Валс на цветята“ от сюитата „Лешникотрошачката“. „Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – не случайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации, с които ни заливат всекидневно “, коментира музикалния си проект Заберски.

 

В триото Ангел Заберски си партнира със Стоян Янкулов – Стунджи, и Борис Таслев.

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback