IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
11:44 | 13 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

Към "Нощта на музеите" се включат и галериите във Варна

Културната проява ще е в дните 20 и 21 май

По материала работи: Юлиян Атанасов
Към "Нощта на музеите" се включат и галериите във Варна

За първи път към „Нощ на музеите“ се включат и галериите във Варна. Опознавателната нощ ще е на 20 и 21 май 2016г., съобщиха организаторите. Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 12 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.

В петъчната вечер ще бъдат открити изложби, ще се проведат концерти и представления в алтернативни пространства, партита в заведения и клубове. През деня в събота част от музеите и галериите ще организират дневна програма. Кулминацията на събитията ще бъде времето от 18:00 – 01:00 ч в събота – 21.05, когато музеите и галериите ще работят при вход свободен.

 

Специална Нощната карта на Варна, която ще представи няколко маршрута за посетителите обещават организаторите. По този начин те ще бъдат улеснени в посещението на по-голям брой места в Нощта. Пълната програма ще бъде обявена на 5 май. Друг акцент ще бъде и един различен поглед към града – като галерия на открито, сред която ще бъдат маркирани стрийт арт и графити произведения, които допълват градската среда.

Коментари

Новини Варна