IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
15:22 | 11 април 2016
Обновен: 08:01 | 1 октомври 2024

Ремонтират с над 3,6 млн. лв. НУИ “Добри Христов”

Това е първият одобрен инвестиционен проект по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020

По материала работи: Слав Велев
ДОГОВОРЪТ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НУИ „ДОБРИ ХРИСТОВ“ ПО ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020 беше подписан в сградата на Министерството на Регионалното развитие и благоустройството.  Снимка МРРБ

Над 3,6 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и модернизация на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Със средствата ще бъдат закупени и доставени и музикални инструменти. Това е първият одобрен инвестиционен проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.


Днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договорът в присъствието на ресорния министър Лиляна Павлова, зам.-министър Деница Николова, която е и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, министърът на културата Вежди Рашидов и директорът на НУИ „Добри Христов“ Христо Дипчиков.


„Радвам се, че първият проект, с който стартира оперативната програма за периода 2014-2020 г., е за училище от сферата на изкуствата, защото училищата не са ремонтирани около 50-60 години. Длъжни сме да създадем добри условия на децата, отбеляза Вежди Рашидов.


Лиляна Павлова подчерта, че договорът е първият в рамките на широкоспектърна оперативна програма и е знак за ясното намерение да се инвестира в образованието и културата. 


Общо 390 млн. лв. ще бъдат инвестирани в образователна инфраструктура по оперативната програма „Региони в растеж“. 166 млн. лева ще бъдат предоставени на общините, които приоритетно да финансират училища за средно професионално образование. Целта е да се подпомогнат училища, които обучават кадри, които се търсят на пазара на труда и са важни за развитието на икономиката на страната. Отделно с 224 млн. лв. по приоритетна ос 3 на програмата ще бъде подкрепена регионалната образователна инфраструктура, съобщи министър Павлова. Те ще бъдат разделени в няколко категории бенефициенти – Министерство на културата, под чието управление са училища за изкуства, Министерство на младежта и спорта – за спортни училища и 140 професионални гимназии под управление на Министерство на образованието и науката, които също се очаква да подадат проектни предложения през следващите месеци. 


За този и миналия програмен период със средства по оперативната програма ще бъдат финансирани над 1500 учебни заведения.


През новия програмен период на оперативната програма няма да правим само външен ремонт на училищата, които финансираме, а цялостен ремонт и реконструкция на сградите, както и доставка на оборудване, включително специализирано, заяви министър Павлова. Това е част от научените уроци от миналия програмен период, каза тя и поясни, че целта е да се постигне наистина интегриран и завършен ефект от инвестицията.


Черно море

Коментари

Новини Варна