Варна 24°
fallback
Култура
09:33 | 9 април 2016
Обновен: 10:29 | 4 октомври 2024

Обявиха номинациите за награди „Варна“ в областта на културата

Вижте кои са

По материала работи: Юлиян Атанасов

Номинациите за тазгодишните награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата са вече факт. Те са определени след провело се на 7 април заседание на журито за присъждане на отличията.

 

Комисията предлага тази година голямата награда „Варна“ да отиде при проф. Стоимен Иванов Стоилов за монументалните живописни творби, създадени през миналата година в класическото фоайе на Икономически университет - Варна.

 

Номинираните в категория „Литература“ са Николай Маринов Савов за издадената му книга с разкази „Любов“ и Международната творческа организация „Славянска литературна и артистична академия“ за 10-годишна литературна дейност и художествен превод.

 

Георги Йорданов Георгиев и Саркис Киркор Саркисян пък са номинираните в категория „Изобразителни изкуства“. Те са предложени съответно заради налагане на европейски измерения в съвременната българска живопис и за цялостен принос в културния живот и съхраняване историята на град Варна.

 

По повод 95-тия юбилеен творчески сезон екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ Варна пък е номиниран в категория „Театър“.

 

Женски народен хор „Цветница“ с диригент Атанас Илиев е с номинация в областта на музиката. Мотивът за отличието е популяризирането на българското фолклорно богатство и високи постижения в областта на хоровото изкуство.

 

В категория „Опера“ за награда е предложен хорът при Държавна опера към ТМПЦ – Варна с диригент Стефан Бояджиев за участие в рамките на „Опера в летния театър“ – Варна 2015 г. и за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

 

Без номинации остава категория „Танц“.

 

В областта на киното като най-заслужил е определен авторският колектив – Георги Цветанов Кръстев, Дарин Димчев Сотиров и Цветан Георгиев Кръстев – за заснемането на документалния филм „Ангъчка“.

 

Номинациите в категория „Архитектура“ са две. Те са за арх. Ирина Владимирова Рачева във връзка задълбочено изследване на недвижимите културни ценности на Варна. Определена е и колективна награда за Икономически университет – Варна с ректор проф. д-р Пламен Илиев - за мащабен проект и реставрация на старата класическа сграда на университета.

 

Николай Николов Увалиев и Наско Якимов Димитров са предложени за награда в категория „Журналистика“ заради дългогодишната им практика и принос в сферата.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback