IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
12:12 | 7 април 2016
Обновен: 08:16 | 1 октомври 2024

Световно известният цигулар Шандор Яворкай с концерт във Варна на Цветница

Неговото изпълнение ще бъде съпроводено от „Камерата Орфика“ под палката на Амори дьо Клозел

По материала работи: Юлиян Атанасов
Световно известният цигулар Шандор Яворкай с концерт във Варна на Цветница

Концертният цикъл “Солисти-интерпретатори” е елитен фестивал за класическа музика, иницииран и организиран от любимия на публиката виртуозен цигулар Проф.Д-р Марио Хосен. В рамките на тази поредица от концерти на връх Цветница - един от най-светлите християнски празници, ценителите на изкуството във Варна ще бъдат наградени с гастрол на световно известния цигулар - Шандор Яворкай. Неговото изпълнение ще бъде съпроводено от „Камерата Орфика“ под палката на Амори дьо Клозел – изявен френски диригент и композитор на оркестрова, камерна и филмова музика, съобщиха организаторите.

 

Шандор Яворкай е роден през 1976 г. в Унгария в семейство на музиканти. Учил е цигулка във Виенския университет по музика и сценични изкуства в класа на Проф. Фришеншлагер и е лауреат с множество световни награди в областта на музиката. Обявен е за „Артист на годината от Жюнес Мюзикъл Австрия“ за 2010-та. Запомня се като изпълнител и интерпретатор, който в следствие на яркия си артистичен стил винаги е посрещан от аудиторията горещо и пламенно. Концерт майстор и солист на Европейската филхармония Яворкай винаги спонтанно екзалтира слушателите, очарова с артистичния си подход и оригинални импровизации, и естествено провокира емоционални приветствия и от критиката.

 

В празничната програма на 24-ти април във Фестивален и конгресен център - Варна Шандор традиционно ще поднесе своите интерпретации на добре познати произведения, а именно - Камий Сен-Санс „Интродукция и рондо капричозо“ и Виторио Монти „Чардаш”. Унгарският танц е любим момент в неговите музикални прояви, който той свири бравурно, ярко и образно. Всичко това е продпоставка за едно запомнящо се преживяване в деня на празничната Цветница.

 

В другата част от програмата на концерта, ще чуем музика на значими еврейски композитори - „Пет пиеси за струнен оркестър” на композитора Ервин Шулхоф и Камерна Симфония No. 1 на Моисей Вайнберг. Да се почетат автори с еврейски произход е една историческа и уникална тема не само за България, но и за света, която вече се е превърнала в традиционно честване. В Западна Европа регулярно се провеждат подобни музикални прояви с творби на еврейски композитори и изпълнители, като този концерт е част от турнето - на 28-ми април във Виена, на 26 април в София, а преди това на 24-ти април във ФКЦ-Варна .

 

За всички, които са заинтересовани от темата за еврейските композитори предстои да видят уникален снимков материал в придружаващата експозиция, експонирана непосредствено преди концерта във фоайето на ФКЦ-Варна. В нея ще бъдат изложени документирани музикални състави и творци от времето на втората световна война в едно непосилно и в същото време силно състояние на духа.

 

Коментари

Новини Варна