Варна 24°
fallback
Култура
11:42 | 5 април 2016
Обновен: 12:18 | 4 октомври 2024

Международно Триенале на акварела ще се проведе във Варна от 15 юли до 15 август

Селектирани са 269 участника от 50 страни

По материала работи: Юлиян Атанасов

Акварелната техника в изобразителното изкуство се радва на небивал разцвет през последните години, в световен мащаб. Това твърдят организаторите на предстоящото триенале на акварела в морската столица - Фондация „Международно акварелно общество – България“, Художествена галерия „Горис Георгиев“ - Варна и Арт галерия Le papillon. България няма как да остане встрани от тази тенденция. За една година, през която страната ни е част от  най-голямото международно акварелно общество IWS Globe (организация с над 80 клонове в различни страни), е направено изключително много. Картините на български  художници участват в най-престижните акварелни форуми в света и са публикувани в  каталозите им.

Триеналето на Акварела ще се проведе от 15.07 до 15.08 в Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Това е естествен и адекватен  отговор на нашата страна, надарена с талантливи творци, на предизвикателствата на традиционалистите в жанра. Благодарение на показаното високо художествено ниво при предишните участия, на доверието с което се ползва по света IWS Bulgaria, а също и на възможностите, които предлага Варна и Художествена галерия „Борис Георгиев“, бяха селектирани 269 участника от 50 страни. Много от тези автори са международно признати майстори на акварела, на чиито имена са наречени определени сериии от световно известни марки художествени материали и пособия. Шминке, Фабриано и Даниел Смит, ще спонсорират демонстрациите през първите дни на откриването и ще дадат част от наградите на Триеналето.

Голяма част от участниците ще посетят Варна за откриването на Триеналето и за демонстрациите от майстори-акварелисти , лекциите и пленерното рисуване през следващите три дни. Чудесно съвпадение е провеждането по същото време на Международният балетен конкурс, който е притегателна сила на много художници от чужбина. Пред погледите на варненци ще бъде изработен най-дългият акварел (10 м) в историята на България - от група майстори на четката , едновременно. Той ще изобрази поредица от забележителни сгради във Варна.

 

През време на Триеналето, в галерия Le Papillon, ще се проведат няколко майсторски класове на световно признатия български акварелист, носител на множество международни награди, Атанас Мацурев, който също е участник в изложбата.

 

Още пет от най-добрите ни градски галерии оцениха световния форум на акварела, който ще се проведе в страната ни и пожелаха да се включат в пътуваща изложба на картините от Триеналето до март 2017 г. Това са: Художествена Галерия „Асен и Илия Пейкови” – Севлиево, където се намира творчеството на Асен Пейков, създателя на паметника на Леонардо да Винчи на летището в Рим, Художествена Галерия  "Димитър Добрович" – Сливен - третата по богатство на фонда си галерия в България, Художествена Галерия Жорж Папазов – Ямбол, Галерията на Съюза на Българските Художници в София „Райко Алексиев“, най-голямата галерия на Балканския полуостров – Галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в гр. Кюстендил. За Международното Триенале на Акварела “Watercolor and Spirit”  вече са направени десетки заявки от участници за присъствие и посещение на Варна, където ще се проведе четиридневния фестивал.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback