Варна 24°
fallback
Култура
13:49 | 4 април 2016
Обновен: 12:18 | 4 октомври 2024

Чакат се детски сценарии за филм, посветен на Варна през древността

Фестивалът за детско и младежко медийно творчество „Арлекин“ще се проведе от 15 до 19 юни

По материала работи: Юлиян Атанасов

Все още се чакат варненски ученици за участие със сценарий за филм, посветен на съкровищата на Варна – каза на среща с медиите  д-р Росица Младенова, директор на Фестивала за детско и младежко медийно творчество „Арлекин“. Форумът работи в подкрепа на културния престиж на страната и подобрява възможностите за социално приобщаване и интеграция. За тазгодишното му издание се чакат над 300 деца като 150 са само варненските участници, включени в цялостното представяне, съпътстващия карнавал, шествие, музикални изпълнения и уличен театър.

Фестивалът „Арлекин“ цели да спомогне за разширяването на контактите между български и чужди културни дейци и организации, както и утвърждаването на отношенията между институциите и обществото. Инициативата стимулира   развитието на детската и младежка фантазия и творчество. Участниците изграждат умения за създаване на филми, телевизионни предавания и репортажи, рекламни клипове, детска новела и сериал, спортно предаване, новинарска емисия, Интернет медии,  радиопредавания и всички  други.

Във Фестивала могат да участват деца от 8-20 години, индивидуално, като група, клас или отборно като училище. Събитието има конкурсен характер, като участниците в него се състезават в следните раздели: „Кино и телевизия“, „Интернет медии“, „Радиопредавания“, „Българите, кои сме ние?“. Връчва се и специалната награда на името на академик Хачо Бояджиев и „Арлекин“. Именно проф. Бояджиев е инициаторът Варна да бъде домакин на този фестивал. За 5-годишната история на форума, от него са излезли над 50 игрални филма, участие са взели над 1500 деца в различните направления, 10 големи концерта и множество творчески продукта, които до голяма степен са обогатили културния живот на младежите във Варна – каза още директорът на фестивала.

„Подготвям свое спортно телевизионно предаване – похвали се по време на представянето на програмата и регламента на фестивала 11 годишният Виктор Иванов от ОУ „Васил Друмев“ във Варна. Той уточни, че засега всичко е само в главата му и тепърва с помощта на екипа на форума ще бъдат уточнени детайли, форма и технически средства. 15 годишната Айшен Юсеин пък сподели своята идея да създаде филм с работно заглавие „Алиса в страната на чудесата“. Девойката мечтае да учи актьорско майсторство и да стане актриса.

Ето и програмата на тазгодишното издание на фестивала:

 

I раздел

„Светът в моите очи“

15 - 19 юни 2016 г.

 

Медийният конкурс има за цел да стимулира детската и младежка фантазия и творчество за създаване на оригинални филми /документални и игрални/, детска новела и телевизионен сериал, видео клип, предавания и репортажи, Интернет медии, радиопредавания и всички жанрове, към които децата проявяват интерес. Номинираните игрални, документални и репортажни филми, видеоклипове, радиопредавания и сайтове ще бъдат защитени пред публика и класирани както от детско, така и от професионално международно жури.     

 

 Категория КИНО И ТЕЛЕВИЗИЯ

1.Игрални и документални филми. Избраните от професионално жури пет сценария се заснемат от  професионален екип с осигурена техника под ръководството на автора на сценария, който подбира актьорския състав от своето училище или град. Останалите сценарии авторите заснемат с телефон, любителска камера, фотоапарат и т.н. под ръководството на екипа на "Арлекин" като консултации. Всички заснети филми се  излъчват  на  фестивала във Варна, заедно с филмите от чужбина. Общият брой на филмите, които се състезават за наградата „Арлекин” са по 10 от всяка категория. 

 

2. Видеоклип 

В тази категория участват клипове, заснети и монтирани от децата. Те са по-кратки от филмите и децата често избират да направят рекламни клипове с техни послания.

 

3. Репортажни филми 

Отново филмите са заснети и монтирани от деца, като всеки автор или екип избира темата. Репортажите са с една интересна детска гледна точка.

Категория Интернет медии 

В категорията се състезават сайтове, създадени и модерирани от деца. Номинациите са в три категории, които определят качесвото на сайта – съдържание (информация, култура, образование, ценности и разнообразие), дизайн и навигация.

Категория  Радиопредавания В категорията се състезават както радиопредавания, така и други радио формати, измислени и реализирани от деца.

 

II Раздел Музикален конкурс-спектакъл "Киното - моя любов, моя песен"

17 юни 2016 г.

 

Конкурсът ще се проведе в рамките на 5-тото издание на фестивала за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин - 2016".Темата на конкурса е изпълнение и атрактивно представяне на песен от филм или мюзикъл. В него могат да участват вокални изпълнители от 9 до 20 години от цял свят, разпределени в три категории:

  • Първа категория: от 9 до 12 години
  • Втора категория: от 13 до 16 години 
  • Трета категория: от 17 до 20 години 
  • Вокални групи, дуети и др.

 

III Раздел Конкурс „Българите. Кои сме ние?“

18 юни 2016 г.

 Филмите трябва да с дължина до 7 мин. и да представят по интересен и атрактивен начин артефакти и легенди за траките и прабългарите. Филмите могат да бъдат заснети и монтирани с различни устройства - мобилен телефон, фотоапарат, любителска камера. Всички участници имат право на безплатни консултации относно сценарий, режисура, операторско майсторство, монтаж и др.

Одобрените филми ще се представят и излъчат на 18.06.2016 г., четвъртия ден от фестивалната програма. По време на прожекцията с темата „Кои сме ние българите?” ще бъде осъществен видео мост с български деца и младежи, живеещи извън България. Така ще се осъществи идеята на фестивала ДА СЕ ЗАВЪРНЕМ ЗА ЕДИН ДЕН В БЪЛГАРИЯ, пристан гр. Варна, място Фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин”.

След събитието най-добрите филми ще бъдат качени на живата карта на България, която се намира на http://arlekinfest.com/.

В изданието си през 2016 год. Фестивалът за детско и младежко медийно творчество „Арлекин“ очаква гости и участници от Сърбия, Македония, Русия, Грузия, Испания, Франция, Израел, Ливан, остров Бали, Канада, САЩ - Чикаго и Ню Йорк, Италия, Турция и Гърция.

Ели Маринова

 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback