IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
14:27 | 1 април 2016
Обновен: 08:16 | 1 октомври 2024

Изложбата „Оръжието на свободата“ представят в парк-музея (+СНИМКИ)

Обхванат е целият османски период до Освобождението

По материала работи: Борис Проданов
Изложбата „Оръжието на свободата“ представят в парк-музея (+СНИМКИ)

В Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ във Варна беше открита изложбата „Оръжието на свободата“. Тя представя образци на хладно и огнестрелно оръжие от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен, обхващащи периода XV – XIX век.

Изложбата е съвместна инициатива на Парк-музей на бойната дружба – 1444 г., филиал на Националния военноисторически музей, и Регионален исторически музей – Шумен и може да бъде разгледана до края на месец април.

“Идеята е тази експозиция да покаже оръжията, които се ползват в целия османски период по българските земи – каза за Медийна група “Черно море” директорът на музея Марин Костов. – Тези оръжия са използвани от българите в опитите им да се освободят. Може да се придобие представа за освободителното движение в българските земи. От похода на Владислав ІІ Ягело до Руско-турската война. Има оръжие от всички епохи. Изключително интересен е боздуганът, който няма аналог за България. Намерен е край Шуменската крепост. Има една интересна брадва и други оръжия. Всичко това показва, че българите са търсили свободата с всички средства.”

Борис Проданов

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Новини Варна