IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
15:59 | 29 март 2016
Обновен: 08:21 | 1 октомври 2024

Филм за расистки убийства срещу роми в Унгария излъчват във Варна

Лентата “Правосъдие в Унгария” може да видите на 1 април

По материала работи: Юлиян Атанасов
Филм за расистки убийства срещу роми в Унгария излъчват във Варна

Прожекция на документалния филм “Правосъдие в Унгария” на режисьорката Естер Хайду ще има на 1 aпpил във Варна. Организатори са Унгаpcкият Kyлтурен Институт в партньорство с Градската художествена галерия и Варненската Търговско Индустриална камара. Лентата представя поредицата от расистки убийства извършени срещу роми в Унгария през 2008 и 2009 г.

 

Снимките на филма започват в първия ден на процеса на 25 Март 2011 г. и завършва с произнасянето на присъдата на 6 Август 2013 г. По време на продължилия две години и половина съдебен процес щабът на Естер Хайду е единственият, който документира всеки ден на заседанията. Наред с другите си външни снимки щабът е участвал в 167 те дни през които се е провел процеса, като по този начин е създал един изключителен и неповторим документ за този период и за този уникален случай. Филмът е награден с 16 международни награди и е прожектиран в близо 40 страни.

 

Естеството на филма и тематиката, която представя предполага негова публика да са магистрати, студенти по право и работещи в правосъдната система. Програмата предвидена за този ден е:

         15,30 ч. – Прожекция на документалния филм “Правосъдие в Унгария” ;

         17,30 ч. –Представяне на изложбата “Синагоги в Централна и Източна Европа – 1782 – 1944 г.

         18,00 ч. – Концерт на Шандор Мещер, класическа китара.

Коментари

Новини Варна