Варна 24°
fallback
Култура
15:22 | 29 март 2016
Обновен: 14:26 | 4 октомври 2024

Братя цигулари откриват XVII великденски музикален фестивал

Наричат Мартин и Aлександър Зайранови музикалното чудо на Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов

Братя цигулари откриват XVII великденски музикален фестивал

Наричат Мартин и Aлександър Зайранови музикалното чудо на Варна. Младежите откриват XVII великденски музикален фестивал с концерта млади виртуози на 1 април от 19 часа. Във варненската фамилия Зайранови, посветена изцяло на красивата музика, бащата Георги Зайранов е помощник-диригент в Представителния духов оркестър на ВМС, майката Веселина Зайранова е виолистка в оркестъра на Държавна опера - Варна, а синовете им – 17-годишният Мартин и 15-годишният Александър, вече имат славата на цигулари от световно ниво. Братя Зайранови покоряват с виртуозните си изпълнения журитата на всички международни конкурси, в които участват - от България, Италия, Франция, Австрия, Англия, Румъния, Турция до Япония - и не случайно са определяни като музикалното чудо на Варна. Едновременно с многобройните си изяви с прочути оркестри и диригенти двамата продължават да учат в НУИ „Добри Христов” – Варна, и са младши студенти в НБУ при проф. д-р Марио Хосен.

Братята получават покани за обучение от много специализирани музикални училища, включително в чужбина, споделя баща им Георги Зайранов. Но и Мартин, и Александър държат да завършат най-напред нашето варненско училище НУИ „Добри Христов”, защото то дава добри възможности за развитие. Проф. д-р Марио Хосен е техният идол и те са много щастливи, че имат шанса да посещават неговия клас в НБУ – София. Тийнейджърите не са имали намерение да стават музиканти. Но когато ги записали в „Бънджи Сингърс”, за да се занимават в свободното време, всички забелязали, че притежават абсолютен слух. После и двамата избират цигулката, Мартин започва да свири на 6, а Александър на 5 години.

И във всекидневието, и като солисти на сцената двамата се подкрепят, допитват се един до друг, понякога спорят и „кръстосват лъкове”, но в крайна сметка намират общ език. Характерите им се проявяват и в подхода към музиката. Мартин е по-романтичен, а Александър по-подробен. Мартин тръгва винаги от емоцията, а Александър – от математиката, точно пресмята как да се направи.

През миналата година на Първия международен конкурс за цигулари "Варна 2015” Мартин бе отличен освен с награда за изпълнението си и с наградата на публиката за най-харизматичен цигулар. По отношение на участия в други подобни конкурси бащата на Мартин и Александър има своя класация на световните музикални форуми. На Международния конкурс "Брамс" в Австрия през 2015 г. от 87 кандидати в различна възраст до втори тур стигат само 17 души. Сред тях най-младият участник е Мартин и на финала той се класира на пето място. Не по-малко важно е участието на Мартин и Александър в конкурса EUROASIA - 2013 в Токио, където двамата са единствените участници не само от България, а от цяла Североизточна Европа. Те спечелват този голям международен конкурс, а след него още много други конкурси. Несъмнено всички конкурси имат значение, защото стимулират човек да се усъвършенства, казва Георги Зайранов. Същото се отнася и за майсторските класове, Мартин и Александър са участвали в много такива класове, ще го правят и занапред. Тяхната идея е да продължат висшето си образование в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Според последната световна статистика той е сред най-добрите музикални университети в света, заедно с Джулиард Скуул в Ню Йорк и Кралската академия в Лондон. Освен това след успеха им в евроазийския конкурс двамата получиха специални покани от Университета по музика и изящни изкуства „Гедай” в Токио.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
26 коментара
fallback
fallback