IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
14:24 | 29 март 2016
Обновен: 08:21 | 1 октомври 2024

Български фотографи снимаха северното сияние

Смелчаците чакаха Аурора при минус 15 градуса в Северна Норвегия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Български фотографи снимаха северното сияние

 Български фотографи снимаха природния феномен Аурора в Северна Норвегия при минус 15 градуса.  През февруари тази година за първи път от България  тръгна фотографска експедиция за заснемане на Северното сияние. Групата от 8 любители и професионални фотографи снимаха в околностите на севернонорвежкия град Трьомсо.

„Величествено място, благословено от Бога, защото е от малкото места в света, където Сиянието може да бъде видяно и заснето почти всяка ясна вечер от октомври до март. Нещо повече, градът е заобиколен от величествени планини със заснежени върхове и китни езерца, които седят прекрасно в снимките“, коментираха фотографите, участници в експедицията. Търсачите на силни усещания се върнаха от експедицията със спиращи дъха снимки, на които Аурора  е запечатана като величествена птица, като небесен път и като светлинен божествен ореол. Фотосите могат да бъдат видени на специална изложба, която ще бъде представена в София под егидата на Норвежкото посолство.

Цялата експедиция отнела на фотографите 8 дни, като 6 от са били изцяло посветени на фотографията. „Една снимачна нощ всъщност представляваше 4-5 часа непрекъснато снимане на -10, -15 градуса“, казва водачът на групата Дамян Хаджииванов. За целта фотографите са били облечени в специална екипировка за издръжливост на минусови температури, както и фотоапарати, подготвени да издължат на подобни сурови условия. За да успеят да уловят Северното сияние възможно най-много пъти и от различни ракурси, фотографите почти всяка вечер сменяли локацията. „Един от дните пътувахме почти 12 часа, за да стигнем до Финландска Лапландия, където има прекрасни гледки. За съжаление късметът не беше с нас и заснехме Сиянието само през облаци“, разказва още Хаджииванов.

„Организирането на тази експедиция ни отне повече от половин година“, коментираха организаторите от Great Photo Art и f8Travel Photography. Много беше важно да намерим правилната локация за снимки, както и да сведем до минимум възможността Сиянието изобщо да не се появи пред нас и в снимките ни, допълват те. Фотографите дадоха и някои полезни съвети за снимане на Северно сияние. Като първи съвет те посочиха винаги да се снима със статив и с дългофокусен обектив. Сиянието се движи точно като Млечния път, затова скоростта на затвора не бива да пада под 1/10, 1/15, в зависимост, разбира се, от обектива, който се използва.

Следващата дестинация на българските фотографи ще бъде Френската Венеция – Анси от 22 до 29 май, а от 18 до 25 юни ще снимат северношотландския остров Isle of Skye. В техните експедиции могат да се включат всички, които обичат фотографията и пътуванията без значение дали имат сериозни познания по фотография или не.

СНИМКИ: ДАМЯН ХАДЖИИВАНОВ

Коментари

Новини Варна