Варна 24°
fallback
Култура
12:43 | 29 март 2016
Обновен: 14:22 | 4 октомври 2024

Турски художник рисува на живо в Галерия Ларго

На 31 март се открива изложба – живопис на Хикмет Четинкая, Турция

По материала работи: Юлиян Атанасов

За трети път самостоятелна изложба на турския автор Хикмет Четинкая ще представи арт галерия “Ларго” във Варна. Събитието започва в 17:30 часа на 31 март. Космополитен художник, гражданин на света, със своите картини Четинкая става символ и посланик на съвременната турска култура по света. Двадесет и пет нови творби, част от тях рисувани специално за варненската публика, ще бъдат експонирани в галерия Ларго за три седмици. Тази година предвестниците на майската топлота и красота на природата  - маковете, ще разцъфнат първо в галерия „Ларго“ – казва галеристката Нели Вълчева. Защото основния обект на интереса на турския художник са тези непретенциозни, но нежни и грациозни полски цветя. След невероятния интерес преди две години, и този път изложбата ще бъде открита с атрактивен пърформънс - художникът ще рисува на живо в галерията пред своите почитатели.

 

За своя любим обект – маковете, художникът казва: „Те са независими, мимолетни, непокорни и не могат да се култивират. Те по-скоро ще умрат, отколкото да оцелеят, затова нямат търговска стойност. Техните ярки червени венчелистчета се появяват и изчезват бързо.”

 

Хикмет Четинкая е роден  през 1958 г. в гр. Коня, Турция. Първоначалното и гимназиалното си образование получава в гр. Денизли. През 1982 година се дипломира във факултета по изобразително изкуство на Университета «Гази» в Анкара. През годините той създава и развива свой уникален живописен стил и основава редица школи по изобразително изкуство, в които обучава и окуражава любители да се занимават с рисуване. Занимава се с изследвания, свързани с методите на обучение по изобразително изкуство, създава студио, носещо неговото име, и в последствие създава художествените галерии «Чанкая» и «Хера».

 

Художникът е член на Международния Съюз на Художниците на Пластичното изкуство. Участва  в пленери в Пловдив, България и в Пьохланд, Австрия през 2009, през 2011 в Монреал, Торонто и Отава в Канада, а през 2012 в Бишкек, Киргистан. Два пъти е бил участник в пловдивската Нощ на музеите и галериите – веднъж със свое шоу и веднъж със свои ученици.

Преди две години след голям национален конкурс, в който участват много турски художници, Четинкая е избран да създаде четири картини за летищен терминал. Така четири мегаплатна на Хикмет Четинкая, посветени на годишните времена, украсяват вече терминала на новото летище на Измир. Осем негови творби са откупени от Военния музей в Отава, Канада и са част от неговата постоянна експозиция. Негови картини притежават Президентският дворец в Турция, Парламентът на Онтарио, Кметствата на Торонто и Отава, много посолства но Република Турция в различни страни, както и много частни колекции в страната и в чужбина. От няколко години Хикмет Четинкая работи и живее както в Турция, така и в Торонто, Канада.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback