IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
11:26 | 25 март 2016
Обновен: 06:32 | 1 октомври 2024

Музикалното училище кани варненци на два пролетни концерта

Проявите са днес и утре

По материала работи: Златина Добрева
Музикалното училище кани варненци на два пролетни концерта

Възпитаниците на Музикалното училище канят варненци на два пролетни концерта.

 

От 18.00 ч. днес в концертната зала на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” ще се проведе традиционен „Пролетен концерт” на учениците от специалности „Класическо пеене” и „Клавирен съпровод” в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” - Варна.

 

Тази година вниманието на младите изпълнители е насочено към малките песенни форми. В концерта ще прозвучат мелодични италиански канцонети с изящна мелодика и завладяващ поетичен текст, както и вълнуващи руски романси.

 

Публиката ще се наслади на вокални творби на майстора на кратките форми Рихард Щраус, подготвени от Костадинка Николова  - преподавател по класическо пеене и Диана Койнова – преподавател по клавирен съпровод. В програмата е включено изпълнение на Китарния ансамбъл на училището, с ръководител Марин Цачев. Публиката ще чуе и едно рядко изпълнявано произведение  - „Соната за блокфлейта, фагот и пиано” на Георг Фридрих Телеман.

 

Утре - 26 март, от 19.00 ч, на Основната сцена на Драматичен театър  – Варна, ще се състои традиционният концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна със солисти – ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, под диригентството на Вилиана Вълчева – възпитаничка на училището от минали випуски. Тази традиция на музикално изпълнителство  е започната през далечната 1951 г. и се провежда до ден днешен всяка година без прекъсване. В концерта ще бъде представен широк спектър от музикални стилове от барока, през класиката до романтиката, като ще прозвучат произведения за класически музикални инструменти и класическо пеене. В програмата ще прозвучат творби на Бах, Хайдн, Хумел, Бетховен, Шопен, Виенявски, Чайковски, Равел, Бизе и др. В концерта ще участват най-добрите възпитаници на Музикалното училище, удостоени с професионалната чест да поддържат традицията на първоучителите си.

Коментари

Новини Варна