IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
11:27 | 24 март 2016
Обновен: 08:27 | 1 октомври 2024

Изложба “Балканите - споделеното наследство” гостува на Градската художествена галерия

За първи път единствено в морската столица ще бъде проведен и майсторски клас

По материала работи: Борис Проданов
Изложба “Балканите - споделеното наследство” гостува на Градската художествена галерия

Изложба под надслов “Балканите - споделеното наследство” се открива тази вечер (24 март) в 18 ч. в Градската художествена галерия във Варна. За първи път единствено в морската столица ще бъде показана изложбата и на 6 и 7 април ще бъде проведен и майсторски клас.


Този фотографски проект, превърнал се в представително издание за паметниците на българската култура от Античността до епохата на българското Възраждане, е иницииран и реализиран от известния български фотограф Иво Хаджимишев.


В проекта са включени държавите Албания, Сърбия, Черна гора, Косово, Румъния, България, Гърция, Турция, Македония, Словения, Хърватия.
Автори на текстовете в проекта са проф.д.н. Иван Маразов, проф. д.н. Аксиния Джурова, проф. Оливие Шефер, писател и преподавател по философия на изкуството в Сорбоната, ф.х.. Иво Хаджимишев, д.н. Ралица Русева и други. Изложбата е представена за първи път в централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция. Пътят на проекта минава през градовете Москва, Петербург, Варшава, Тирана, Ню Йорк, Виена, Скопие и др. и е подкрепен финансово от STICHTING HORIZON Netherlands - Naarden.


Иво Хаджимишев се занимава професионално с фотография от 1969 г. От 1973 г. е художник-фотограф от промоцията на Министерство на културата. През 1975 г. завършва Колеж по изкуствата „Bournemouth and Pool College of Arts“, Великобритания със специалност фотография. От същата година е пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация, Великобритания.

Коментари

Новини Варна