Варна 22°
fallback
Култура
12:52 | 21 март 2016
Обновен: 16:25 | 4 октомври 2024

Със зрелищен спектакъл Фолклорен танцов театър "Родина" празнува 60 години

Входът за юбилейния концерт “Живи корени” е свободен

По материала работи: Юлиян Атанасов

Фолклорен танцов театър "Родина" ще отбележи 60 годишния си юбилей със спектакъла “Живи корени” в Двореца на културата и спорта – Варна. Ще участват ФТТ „Родина”, ветерани на ансамбъла, ДТА”Зорница” и Подготвителна група и Школа при ДТА”Зорница”. Хореографи – Даниела Колева, Мартин Костов, Емил Илиев, Дияна Димитрова и Дилян Галев. Гостува Капански ансамбъл Разград с гл. худ. р-л Румян Занев. Входът за юбилейния концерт “Живи корени” е свободен като организаторите отправят специална покана към всички танцьори (ветерани) и почитатели на ансамбъла.

 

През 2016 год. се навършват 60 години от създаването на Фолклорен танцов театър „РОДИНА” при НЧ „Отец Паисий” – Варна. През своето дългогодишно съществуване Ансамбълът се утвърди като новатор в интерпретацията на танцовите форми, който непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор.

 

Репертоарът, изграден изцяло от авторските танци на хореографа на ансамбъла Стефан Желязков, впечатлява с неповторимия си и оригинален стил. Спектаклите на “Родина” разчупват рамките на традиционните концерти и по блестящ начин разкриват българската фолклорна традиция, затова винаги се посрещат с голям интерес от публика, специалисти и колеги.

Изпълненията на танцьорите се отличават с изключителна артистичност.

И затова през 1999г., четиридесет и три години след първото представление на ансамбъла, с премиерата на спектакъла “Нашенци” той се преименува във Фолклорен танцов театър “Родина”. Така на 21 декември 2003 година е изнесен първия за Фолклорния танцов театър спектакъл "Съдба" – една изключително атрактивна и модерна интерпретация на българските фолклорни традиции. За изключителното въздействие на продукцията  допринасят оригиналните костюми на художничката Славка Казаларска и авторската музика на композитора Живко Димитров.

 

“Родина” е лауреат от национални и международни конкурси. Той е единствения  четирикратен носител на Купата на Двореца на културата и спорта от Националния конкурс “Коледно надиграване” – Варна (1996, 1997, 1999, 2009). Гостувал е с успех в Германия, Украйна, Франция, Молдова, Белгия, Чехия, Австрия, Испания, Португалия, Гърция, Италия, Словакия, Унгария.

 

През 2006г.  ФТТ”Родина” отбеляза своя 50-годишен юбилей, със спектакъла “Разлистени корени” в Двореца на културата и спорта – Варна.

 

На 23 декември 2007 г. ФТТ”Родина” представи танцов спектакъл “Коледна приказка”- по либрето, хореография и режисура Стефан Желязков, музика- Йордан Данев, сценография- Тодор Игнатов, оригинален текст - Елица Виденова.

На 5 май 2012 г. ФТТ”Родина” реализира поредния си танцов спектакъл “Пуста младост, сватба недолюбена”- либрето, хореография и режисура Стефан Желязков, музика Йордан Данев, сценография Тодор Игнатов.

 

Безспорно спектакълът „Живи корени” ще е очаквано събитие за варненската общественост, показващо постиженията и развитието на Ансамбъла. Той ще обогати културното пространство по своеобразен начин и ще създаде възможности за изграждането на устойчив модел на културно производство в Община Варна, съхраняващ вече постигнатото и създаващ условия за бъдещо развитие.

 

С реализацията  на празничния концерт по случай 60-годишнината на ФТТ”Родина”, на  24 март 2016 г. в ДКС-Варна, организаторите се надяват да допринесат за създаването на условия за развитие на многообразието и качеството на културното предлагане във Варна.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback