IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
13:21 | 16 март 2016
Обновен: 16:09 | 3 октомври 2024

Габриела Григорова: Няма „не мога“ по пътя към успеха!

Любовта към мен и това, което правя, е безгранична, казва младата дизайнерка на бижута

По материала работи: Слав Велев
Габриела Григорова: Няма „не мога“ по пътя към успеха!

Габриела Григорова се занимава с дизайн на бижута от пет години. Сама изработва своите творения, подбира материалите, изпраща готовите бижута на хората, които са ги поръчали. Студентка е по международен бизнес на английски език в Икономическия университет – Варна. И вярва в бъдещето си на успешен млад предприемач, но не в България.

 

 

- Лудостта или любовта е движеща сила за твоето творчество?

- Бих казала и двете… Лудост е да се събуждам понякога в два или три през нощта и да започвам да творя. Да, случва се и това, просто един сън ме вдъхновява, ставам и грабвам момента. Според мен в човек, който се занимава с изкуство, винаги има щипка лудост – помага за различния поглед към нещата от живота. Така мисля…
За любовта не мога да говоря много, тъй като не я познавам. Любовта към мен и това, което правя, е безгранична. Останалата любов ще дойде тогава, когато й е мястото и времето.

 


- Какво мислят приятелите ти за бижутата, които правиш?
- Всички са много ентусиазирани. Първоначално бяха удивени и любопитни. Интересуваха се от това какво правя, как го правя, с какви материали работя и бяха като малки детективи в моята фабрика за мечти. С времето те откриха, че всъщност знаят много повече за мен, отколкото са предполагали. Днес въпросите, които ми задават, не са свързани с материалите, с които работя, а със самото бижу. 

 


- Колко време ти отнема изработката на едно бижу?
- Различно е в зависимост от това какъв материал съм избрала в конкретния случай – дали полимерна глина, дантела или кожа... При декорациите и аксесоарите от полимерна глина времето, което ми е необходимо за цялостна изработка, завършек и лак, е един ден. За останалите бижута, по-малките детайли и елементи времето е минути – около двайсетина…

 


- Представяш ли си определен човек, който ще го носи, когато го правиш?
- Никога. Винаги, когато творя, се фокусирам върху работата по самото бижу. Не съм си и помисляла за 5 години труд, че е възможно да си представя човека, който носи красотата. Всичко, което създавам, е бутиково и индивидуално. Мога да го създам за някого, ако е поръчково бижу, но отново се стремя към постигане на максимален резултат във вида на аксесоара, а не към въображаемо изображение на личността, която ще носи моето бижу. Не се бях замисляла досега, но може би е време да опитам и този подход към нещата.

 


- Изработваш ли бижута и за себе си?
- Колкото и странно да звучи, аз почти не нося бижута, предпочитам по-семплата визия. Нося само часовник, сребърно колие, което ми е подарък от майка ми, и понякога малки обеци с камъчета. Това е. Парадоксално е, че въпреки че не нося, аз създавам бижута. Когато изляза на разходка по магазините, първото нещо, което привлича вниманието ми, са бижутата. Мога да стоя в бижутериен магазин с часове и няма да ми омръзне. Ще си харесам нещо огромно, масивно и фрапантно, но не бих го сложила… 

 


- От колко време се занимаваш с това и как започна?
- Занимавам се с изработката на бижута вече повече от 5 години. Историята ми е много интересна, тъй като всичко стана на шега. Когато бях ученичка в 11 клас, попаднах на едно видео в канала Youtube, в което представяха слайдшоу на различни бижута, изработени под формата на сладкиши. И тъй като всички, които ме познават добре, знаят за слабостта ми към сладките неща, няма да се учудят, че бях силно впечатлена. Така започнах да се интересувам от какво са направени тези бижута, има ли такива материали в България, какво ми е необходимо, за да опитам и аз да изработя нещо подобно. Няма да забравя първото бижу, което реализирах, беше на имения ми ден - 6 май. Тогава сътворих първите „вкуснотийки“ от кухнята на „chef“ Григорова. Постепенно преминах през изработката на бижута от метал, мъниста, естествени камъни и дантела. Тепърва ще започна да работя с благороден метал и кристали. Радвам се, че моята страница във Facebook има повече от 11 600 почитатели – това показва, че хората харесват моето творчество и ме подкрепят в творческите ми търсения.

 


- Как подбираш материалите, с които работиш?

- Процесът е сложен. В началото не мислех много за това, подбирах материалите повече по красота, а не според качеството им. С течение на времето започнах да трупам опит и познания в бижутерийната сфера. Днес избирам материалите според качеството им, а не според тяхната цена, защото всеки един клиент е доволен само тогава, когато носи бижу, което съчетава красота и качество. Повечето материали, с които работя, са вносни. Мога да се похваля, че за 5 години работа в сферата успях да си изградя мрежа от доставчици и хора, на които мога да разчитам. 

 


- Остава ли ти време за приятелите ти и за лекции...
- Въпреки че съм много заета, а и доста амбициозна, опитвам се да намирам време за всеки, който заслужава. Признавам, че понякога съм истински ураган от неразумно разпределено всекидневие, но това е част от характера ми. Стремя се да не отказвам да се видя с приятел, с когото не съм се срещала от доста време. А за лекции винаги намирам време, тъй като обучението е приоритет номер едно в живота ми. Благодарение на моята целеустременост никога не се отказвам и не се притеснявам от трудностите. Специалността, която изучавам – “Международен бизнес” - е интересна и смятам, че получавам полезна информация. Предимство за мен е, че е на английски език. Сигурно ще ме помислите за странна, но ми е много по-лесно да уча на английски, отколкото на български.  Необяснимо е, но  факт.

 


- Казваш, че виждаш бъдещето си като успешен млад предприемач. Вярваш ли, че ще успееш в България и във Варна?
- Да, смятам, че ще съм успешен предприемач. Имам голямо желание да работя в сферата на дизайна и да радвам хората с красотата и изяществото, които творя, и ще продължа да го правя.  Мотивирана съм и знам, че ще успея. Искам да се гордея със себе си и с това, което правя. Не се виждам в България, тъй като не смятам, че има бъдеще за младите тук. Може и да греша, но не смятам, че в България мога да се чувствам пълноценна личност, като се има предвид ситуацията в страната. 

 


 

- Какви са тенденциите за новия сезон? Съобразяваш ли се с модните цветове и материали, или разчиташ изцяло на вдъхновение и моментно настроение?
- Никога не съм се стремяла да имитирам някого. За мен тенденциите са като вятъра – лек полъх и после отминават. Творя, когато имам вдъхновение, а за мое голямо щастие то не ме напуска 24 часа седем дни в седмицата. 

 


 

- Към какви хора са насочени твоите бижута?
- За красотата и естетиката няма граници. Бижутата, които създавам, нямат точно определена насоченост, тъй като имам от всичко за всички. Творенията ми допадат както на тийнейджъри, така и на изискани и елегантни дами. 

 


- По-скоро закачливи или женствени са?

- Има и от двете, тъй като всеки харесва различни неща. Женствеността на едно бижу се съдържа в нотката загадъчност и мистичност, които носи. Закачливостта може да се крие в определен детайл, който съм използвала, в цвета на бижуто, в материала. 

 

 

- Смяташ ли, че всеки би могъл да твори красота, или трябва да носи някакъв специален талант?
- Аз вярвам, че всеки човек носи своя талант в определена насока и може да твори красота. Много хора притежават талант, за който даже не подозират, докато животът не ги провокира да го открият. Мисля си, че всеки може да се научи да прави това, което иска, дори и първоначално да не успява. При мен не съществува изразът „не мога“, отдавна съм го изключила от речника си. Смятам, че това е причината за успеха ми.   

Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна