Варна 20°
fallback
Култура
09:10 | 11 март 2016
Обновен: 18:29 | 4 октомври 2024

Варна отново в семейството на „София Филм Фест“

18 заглавия, сред които и три български филма с премиера на фестивала

По материала работи: Деян Михайлов

За седма поредна година Варна ще бъде част от най-големия филмов фестивал в България - „София Филм Фест“. Общо 18 филма ще бъдат показани в рамките на една седмица, сред които и 3 български филма. Част от програмата е съставена от филми, които бяха номинирани за „Оскар“, а сред тях е носителя  статуетката за „Чуждоезичен филм“ – „Синът на Соул“.

Представяме ви всичките заглавия, които ще бъдат показани по време на „София Филм Фест – Варна 2016“

 

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“

Режисьор: Иглика Трифонова

Филм за едно момче от отдалечено босненско градче, чийто живот се срива заедно с важните исторически събития в региона. За неговото краткотрайно, но важно появяване на сцената на тези събития. За начина, по който висшите политически интереси и съдът използват скромния живот на един човек в името на великата демокрация, а след това го обвиняват. Филм за вечното жертвоприношение.

 „Дългият път на север“ 

Режисьор: Реми Шайе

Саша, младо аристократично момиче, растящо в Русия в края на XIX в., мечтае за Великия Север и страда за съдбата на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс. Олукин е предал страстта към изследователската дейност на Саша, но родителите ѝ, които не одобряват това, вече са уредили брак за дъщеря си. Саша се бунтува срещу съдбата си, бяга от дома си и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север. Филмът е озвучен на български език.

"Жажда"

Режисьор: Светла Цоцоркова

Майката, Бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.  

 „Възкресение”

 Режисьор: Кевин Рейнолдс

Eпичната библейска история на Възкресението, видяна през очите на един неверник. Клавий, властен римски военен ръководител, и неговият помощник Луций получават задача да разкрият мистерията около това какво се е случило с Исус в седмиците след разпъването му на кръст, за да разсеят слуховете за възнеслия се Месия и да предотвратят бунт в Йерусалим.

„Анклав“ 

Режисьор: Горан Радованович

Косово, 2004 г., пет години след войната. Сръбската общност обитава изолирани общества – анклави. Ограничени в много малко пространство, сърбите живеят при доста лоши условия. Какво се случва, когато някой умре в анклава, а гробището е отвъд, във вражеската територия? 80-годишен старец най-после е погребан благодарение на своя внук. Ненад е 10-годишно момче, осмелило се да направи нещо немислимо, а именно да прекоси вражеската линия и да създаде приятелства сред мюсюлманското мнозинство на сериозно разделеното, разбито от войната Косово. Филмът е базиран на вечната и поучителна история за прошката и любовта.  

 

 „Жалейка”

Режисьор: Елица Петкова

Лора е 17-годишно момиче, което трябва да се справи със скръбта си от смъртта на своя баща. В малкото българско градче, където времето сякаш е спряло, семейството ѝ и местните хора очакват от нея да се остави на мъката си. От този момент тя трябва да носи само черно, да не слуша никаква музика и да следва различни траурни ритуали. Само че Лора иска да продължи да се наслаждава на младостта си, но желанието ѝ да живее нормален живот е пресечено от недоволството на другите, които я карат насила да играе ролята на сирак.

 

 „Голямото плискане”

 Режисьор: Лука Гуаданино

Ваканцията на известна рок звезда (Тилда Суинтън) и кинорежисьор (Матиас Шьонертс)  на слънчевия и идиличен остров Пантелерия е прекъсната от пристигането на стар приятел (Рейф Файнс) и неговата дъщеря (Дакота Джонсън). Визитата отключва ревност, страст и опасност за всеки участник.

„Да се събудиш в страх“

Режисьор: Тед Кочев

Да се събудиш в страх е историята на Джон Грант – учител, който пристига в отдалеченото миньорско градче Бунданяба с идеята да преспи една вечер и след това да хване самолета за Сидни. Когато алкохолната мъгла се вдига, образованият Джон Грант вече не съществува. Вместо него откриваме самосъжаляващ се мъж в едно изгубено място, мръсен, с кървясали очи, наблюдаващ пушка, в чиято цев има само един куршум...

 

 „Панама”

Режисьор: Павле Вучкович

Йован започва да излиза с Мая. Постепенно нейното мистериозно и съмнително поведение го заинтригува. Следвайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива индикации за паралелен живот на Мая. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си само за да открие коя всъщност е Мая.

 

„Райската стая“

Режисьор: Йоост ван Хинкел

Шест души се откриват един друг и повлияват необратимо на съдбата си само с поглед. За красивата млада българка Женя пътуването до Амстердам се превръща в точно обратното на това, което си е представяла. Ужасният плен, в който тя се намира, кара приличащия на ангел африканец Яя да се бори за свободата ѝ – опасна битка, в която той губи всичко в името на вярата. Сръбският военен престъпник Ивица, който току-що е станал баща, болезнено осъзнава, че престъпленията никога няма да останат ненаказани. Босненката Сека няма за какво друго да живее, освен за да отмъсти. Оказва се обаче, че точно това нейно отмъщение връща любовта в живота ѝ. И когато шведският пианист Лукас бяга от временния си дом, баща му Стиг най-накрая разбира, че страстта им към музиката вреди на връзката между баща и син.

 „Каръл”

Режисьор: Тод Хейнс Разказ за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк през 1950-те години. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца. Потиснатата сексуалност в Америка в средата на 20 век е тема, която винаги би могла да бъде актуална – не само заради стремежа да се хвърли светлина върху отминалото време, но и поради факта, че все още има много неща, които трябва да бъдат променени, за да се нарече съвременното общество наистина демократично, премахнало всякаква следа от дискриминация.

„Всичко ще бъде наред”

Режисьор: Вим Вендерс

 „Всичко ще бъде наред” проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Ще може ли някога отново да погледне в огледалото, и да види там обикновен човек, а не убиец? Травмиращата случка оставя траен белег в съзнанието на Томас, а също така играе важна роля в развитието му като писател. Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Словото и магията на техническото съвършенство в кинотворбата са сляти в едно. Писателят създава свят, белязан от собствената му трагедия, която непрестанно извиква незаличимите спомени от миналото.

„Кербала”

Режисьор: Кшищоф Лукашевич

Филм, базиран на действителни случки от войната в Ирак. „Кербала“ разказва за 4-дневната операция през пролетта на 2004 г., в която полският военен контингент отблъсква атаките на ислямистите срещу кметството. В първата линия на отбрана под полско командване са българските бойци с бронетранспортьори. Екстремистите стрелят с автомати, гранатомети и оръдия, а най-големият страх на бойците от контингента е да не им свършат мунициите.  

 

„Хенк Уилямс: И видях светлина”

Режисьор: Марк Ейбрахам

Ханк Уилямс пише и записва някои от вечните кънтри песни преди ранната му смърт на 29 години. Песните му са смесица от объркване и тъга, което не е изненадващо, като се има предвид личният живот на родения в Алабама певец, който режисьорът Марк Ейбрахам пренася на екрана с ясното разбиране за сложността на тази личност. Концентрирайки се върху основните моменти в прекалено кратката кариера на Уилямс, която започва, когато той е едва тийнейджър, „Видях светлината” се фокусира върху слабите страни на артиста – прекрасен към публиката си и агресивен към жените и любовниците си.

 

 „Разрушение”

 Режисьор: Жан-Марк Вале

Преуспяващият инвестиционен банкер Дейвис Мичъл (Джейк Джиленхол) е съсипан от загубата на съпругата си в автомобилна катастрофа. Неговият тъст Фил (Крис Купър) се опитва да го вдигне на крака, но Дейвис продължава да разнищва подробностите. Една кореспонденция с компания за вендинг машини, започнала с оплакване, се превръща във взаимна лична симпатия. Писмата на Дейвис привличат вниманието на служителката по обслужване на клиенти - Карън (Наоми Уотс) и въпреки нейните собствени емоционални и финансови проблеми, двамата развиват удивителна връзка. С помощта на Карън и на сина й Крис (Джуда Луис), Дейвис започва да се съвзема.

„Синът на Соул“

 Режисьор: Ласло Немеш 

Радикален като съдържание и провокативен като изобразителен експеримент филм на унгарския дебютант в игралното кино Ласло Немеш. Той пренася зрителя в концентрационен лагер през Втората световна война. 1944 година, Аушвиц. Ужасяващата история разказва за Саул Ауслендер (Геза Рьориг) – член на "зондеркоманда", т.е. група еврейски затворници, изолирани от останалите и принудени да сътрудничат на нацистите в техния план за унищожение на събратята им - да работят в газовите камери и да зигарят труповете. Един ден в крематориума Саул открива младо момче, което взима за своя син. Той е потресен и ще направи всичко което е по силите му, за да го погребе, а да не го изгори - в което намира свое морално оцеляване. Докато зондеркомандата планира въстание, Саул се решава на невъзможна задача: да извади тялото на момчето от пламъците, да намери равин, който да произнесе траурен кадиш и да погребе момчето по подобаващ начин.  

 „Ма  Ма” 

Режисьор: Хулио Медем

Изключително вдъхновяваща мелодрама за живота, смъртта, романтиката и майчинството. Това е най-новият филм на испанеца Хулио Медем с участието на Пенелопе Крус като жена, чиято воля и безкрайни възможности да обича я водят и през трагедиите, и през чудесата на живота. Докато сърцето ѝ все още страда заради решението на съпруга ѝда прекара лятото в Мадрид заедно с младата си любовница, Магда (Крус) разбира, че има рак на гърдата. Внимателният доктор (Алекс Брендемюл) дава надежди за оцеляването ѝ, но Магда трябва да премине през болезнено лечение и мастектомия. В деня, в който разбира за диагнозата си, тя отива да гледа футболния мач на сина си. Именно там среща Артуро (Луис Тосар) – скаут на легендарния отбор Реал Мадрид. Артуро получава обаждане с ужасна новина: жена му и дъщеря му са претърпели инцидент. Артуро припада, а Магда го закарва в болницата, където съпругата му лежи в кома. Тези приличащи си житейски катастрофи пораждат много специална връзка между Магда и Артуро, която ще се запази, независимо от завоите, по които ще поеме животът им.

„Бруклин”

Режисьор: Джон Кроули

 Елис емигрира в Бруклин, където намира нова работа, любовта на живота си и всичко, което я кара да бъде щастлива. Но един ден се налага да се върне отново в Ирландия, където миналото я застига и е поставена под труден избор между стария си приятел в Ирландия и Тони, който живее в Америка.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback