Варна 20°
fallback
Култура
14:39 | 8 март 2016
Обновен: 20:26 | 4 октомври 2024

Варненската рок-банда Jump издаде нов сингъл

Един разговор за тревогите и мечтите на рокаджиите у нас

По материала работи: Юлиян Атанасов

Ели Маринова

Забелязах, че са рок музиканти още щом ги видях да приближават. Рокерите са особена порода. Тя се усеща от разстояние. Над всичко се рее погледът. Мечтатели и бунтари са. После идва косата, облеклото, поведението, увереността, походката. Понякога разбирам тази музика. И хората, които я правят. Опитах се да разбера посоката, болките и мечтите на момчетата от варненската група JUMP, които носеха в редакцията новия си сингъл „Rock and roll”. Кои са те?

Групата е създадена през 2010 г. от китариста, музикант и композитор Георги Иванов по прякор "Мати". Той прави групата от напреднали негови ученички по китара и барабани. В състава освен него като соло китарист и вокал са още Пенка Неделчева (китара), Михаела Дюлгерова (барабани) и Клея Калоянова (бас и вокал). По това време Михаела е негова ученичка по барабани, а Пенка - по китара. И двете приятелки си мечтаят да създадат група. Георги им предлага да запишат няколко негови песни в стил ритъм енд блус. Те решават да опитат и се получава. Свирят изключително авторска музика в стил рокендрол, рок-хеви метъл, хард рок, ритъменд блус. Имат вече над 70 песни с текстове на български език, но работят и по преводи на текстовете на английски. Свирили са в почти всички клубове във Варна, имат участие на фестивала „Fun City”, на един коледен и два благотворителни концерта.

 

Веднага разбирам кой е двигателят  на групата, без да съм се запознала поименно с момчетата. Мати познава известността, минал е през трудностите до сцената и публиката. Известен е сред рокаджиите като китарист и вокалист на хеви метъл група "Арсенал" от близкото минало. Пише песни, свири, дава уроци по китара, не му е чуждо билкарството. Освен да свири и пее, Мати решава да даде шанс и на младите, които сега прохождат по пътя на музиката. Разработва звукозаписни студия и прави концерти заедно с учениците си.  

От разговора с него и продуцента на групата Явор Янакиев разбирам, че от 2010 година насам, групата е имала различни вариации по отношение на състава си. През 2012 година излиза авторският им албум „Rook and roll and dance“, синглите им „Ела и стани победител“ (2012), “Не спирай“ (2013) и „Rook and roll“ (2015).

В момента на бас-китарата е Калоян Георгиев, а на барабаните – Виола Родионова. Поглеждам обложката на новия сингъл и не мога да повярвам на очите си – Виола е само на 13 години и това изобщо не и пречи да се влее успешно в цялостния облик и усещане за рок на групата. Пианистка е от 6 годишна и има силен усет за ритъм. Родителите и са духовни хора с отношение към изкуството и от сърце подпомагат дъщеря си по дългия път към сцената.

 

По думи на Мати, музикантите започват да правят песни като на майтап. Когато се стига до избор на име на групата, музикантите удрят на камък. В началото предлагат различни варианти, но никой от тях не им „лепва“ на сърце. Тогава Мати решава да прибегне до музикалния терминологичен речник. Вижда, че Jump, освен скок, означава „свирене на бърза, ритмична форма на негърски ритъм енд блус“. Веднага името се харесва от всички членове на групата.

 

Като една от най-големите болки на днешните млади музиканти и прохождащи групи, продуцентът споделя фактът, че клубове и нощни заведения отказват масово да отварят вратите си за творци, които свирят авторска музика. Предпочитат да се изпълняват кавъри на световно известни групи. Как да станем известни, когато няма къде да ни чуят хората, за да свирим – репликира Мати един от собствениците на заведения.

 

На 10 март им предстои поредното участие в телевизионното шоу на Васко Кръпката. На 20 март ще имат концерт в един от пиано-клубовете в морската столица. Очевидно кризата и стеснените музикални изяви на творците не притесняват Мати. Той смята, че на младите хора трябва да се даде шанс. Не губи надежда, че Jump ще извървят своя път към голямата сцена и популярност. Желаем им успех!

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback