IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
14:08 | 7 март 2016
Обновен: 08:29 | 1 октомври 2024

Изложба – живопис на Николай Добрев представя Галерия Ларго

„Закуска във Варна“ е името на експозицията на ловешкия художник

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба – живопис на Николай Добрев представя Галерия Ларго

От 10 март 2016 год. арт галерия “Ларго” ще представи за втори път ловешкия художник Николай Добрев. Изложбата, наречена от автора „Закуска във Варна“, представя в две дузини творби любовта му към морето, чайките, пясъка, морската шир, соления въздух и още, и още.... Открай време ловчанлията има непреодолима тръпка към морето. Известен е с вълнуващите си интерпретации на любимите му малки крайбрежни градчета и селца – Созопол, Балчик, Тюленово, Шабла, Черноморец.  Картините му са уловили най-нежните и най-чисти нюанси на бялото, синьото, зеленото, тюркоазеното на любимото му Черно море. Предвкусват лятната свежест и наслада, намигат ни с гларуси и котета, облизващи се край „закуската във Варна“, наредена на малка масичка на морския бряг. Изпълнени със светлина, мирис на водорасли и шум на прибоя, картините на Николай още в началото на пролетта ще ни накарат да закопнеем за идващото лято. 

Трябва да си наистина голям майстор на четката – казва галеристката Нели Вълчева - за да можеш само с пестеливостта на синьо-бялата палитра да предизвикаш толкова жива и плътна образност. Като че ли това изкуство е един материализиран наш сън, една неизживяна фантазия, една мечта от светлина и свобода. Изложбата продължава до 30 март.

За художника:

Николай Добрев - Динковски е роден на 23 септември 1948 г. в София. Завършва „Живопис” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1974 г.. Има 14 самостоятелни изложби в много градове в страната – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен и др. Николай Добрев е лауреат на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1999 г.), от Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново (2004 г.), от Националното биенале на малките форми в Плевен (2006) и други. Добрев е сред доайените на групата на художниците в родния си Ловеч, член на СБХ от 1982 г. Негови творби са в колекциите на Националната Художествена Галерия и ГХГ в Плевен, Балчик, Благоевград, Ловеч, Малко Търново, както и частни колекции у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Япония, САЩ, Канада, Русия, Чехия и др.. Живее и твори в Ловеч.

                       

Коментари

Новини Варна