IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
10:10 | 7 март 2016
Обновен: 10:52 | 1 октомври 2024

Живопис на Ренета Павлова реди Галерия „Арт Маркони“ във Варна

Името на изложбата е „Д О К А Т О ...“ и се открива на 10 март

По материала работи: Юлиян Атанасов
Живопис на Ренета Павлова реди Галерия „Арт Маркони“ във Варна

Изложба живопис на Ренета Павлова подготвят в Галерия „Арт Маркони“ във Варна. Откриването и е на 10 март от 18.30 часа   и ще остане подредена до края на месеца. За темата и сюжета на експозицията разказва галеристката Ваня Маркова: „Докато разсъждавах и анализирах коя от всички техники, с които Ренета Павлова представи себе си на първата ни среща, най ми допада или оценявам, че е силната й страна, тя успя да ме изненада. Експериментираше смело и търсеше себе и възможността за изява. Дълго не смеех да взема решение за първата й самостоятелна изложба. Исках да усетя готовността й, исках първата й среща с публиката да е запомняща се. В същото време се страхувах и да не прегори в очакване...Разстоянията не ми даваха възможност да следя от близо подготовката, но пък творбите, които беше оставила за да тествам как я приема публиката издържаха успешно проверката. Участието й в няколко сборни експозиции, където картините й стояха редом с тези, на вече утвърдени автори, не само че бе забелязано, но и оценено по достойнство.

 

Докато  другите ми автори едва на втората или третата изложба усещат как да организират идеите си във формати, адаптирани към спецификата на пространството, Ренета приятно ме изненада със своите решения.

 

„Докато...“ като тема на изложбата се подсказа от  цикъла, започващ с тази дума, включващ два диптиха и един триптих. „Докато ти липсвах...“, „Докато ми липсваше...“ и „Докато си липсвахме...“ са решени като колажи масло и смесена техника. Да, всеки автор минава през своя кафяв период и в първия момент бях озадачена, търсейки връзка между избраната тоналност и ведрото изящно излъчване на авторката. Потъвайки в мекотата им, въображението ми асоциира със сладостната утаеност в дъното на чашата с утринно, ароматно кафе. Първата за деня, носеща тайнствеността на нощта и сънищата, и зараждащата се енергия на разбуденото утро. Деликатни детайли подсказват истории, били или очакващи да се случат: кораб опънал до скъсване платна бленуващ срещата си с брега „Докато ти липсвах...“, тих листопад, напомнящ полет на птичи пера „Докато ми липсваше...“, светкавици порещи небето, преминаващи от единия до другия  край „Докато си липсвахме...“ много думи и ноти“ – казва още галеристката Ваня Маркова.

 

В първата селекция са включени и няколко пейзажа и натюрморти, които дообогатяват творческата характеристика на художничката. Това е първата самостоятелна изява на Ренета Павлова.

 

Родена 02.06.1994 г. в Аксаково. Средното си образование получава в националното училище по изкуства „Добри Христов“-Варна, а в момента е студент 3 курс, специалност живопис във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

Коментари

Новини Варна