IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
16:06 | 25 февруари 2016
Обновен: 06:34 | 1 октомври 2024

Саби от Българското Възраждане изложиха във варненския музей (СНИМКИ)

Експозицията може да бъде разгледана до 25 март

По материала работи: Слав Велев
РЕВОЛВЕРНИТЕ САБИ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА са сред най-интересните експонати в изложбата. Снимка Пламен Гутинов

По традиция всяка година около 3 март варненският Музей на Възраждането организира изложба, посветена на личности и събития – “Сабите на войводите”. Тя беше открита в Музея на Възраждането вчера. Със свои експонати участват още РИМ – Велико Търново, и РИМ – Русе. 

 


В експозицията могат да се видят реликви на българското Възраждане - револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Те са от един и същ тип, направени по специална белгийска изработка. Всяка от сабите съдържа и револвер с шест патрона.


 


 

 

 

 

Посетителите могат да разгледат още въоръжение и лични вещи на Г. С. Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов.

 

Изложени са и посребрени прибори за хранене, принадлежали на Панайот Хитов.

 

 

Дамски кръст III ст. с корона на ордена "За гражданска заслуга", принадлежал на Бойка Асенова, сестра на Хаджи Димитър. 

 


Докосването до реликвите на тези емблематични за българското Възраждане личности ни накара да поспрем в забързаното всекидневие и да си припомним подвига и саможертвата на хилядите знайни и незнайни четници, дали живота си за свободата на България, съобщиха от пресслужбата на РИМ.

 


Изложбата може да бъде видяна до 25 март.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Коментари

Новини Варна