IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
18:52 | 16 февруари 2016
Обновен: 21:33 | 1 октомври 2024

За поредна година варненска писателка с номинация в конкурса „Бисерче вълшебно“

Радостина Николова е бивша възпитаничка на Хуманитарната гимназия

По материала работи: Слав Велев
РАДОСТИНА НИКОЛОВА с радост разказва за симпатичните си герои – мотовете. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Творба на варненската писателка Радостина Николова за трета поредна година е номинирана в националния конкурс  за детски книги „Бисерче вълшебно“. Най-новата история за приказните създания – мотовете - „Спасяването на хълцащата принцеса“, ще се състезава в категория „Мечтатели“, в която своя вот дават деца от 9 до 11 години. Първата книга от поредицата - „Приключенията на мотовете“, спечели наградата „Бисерче вълшебно“ през 2014 г. За нея бяха гласували 1853 деца от цялата страна. През 2015 г. втора част от забавните приключения на пухкавите герои, озаглавена „Мукс отвръща на удара“, отново намери място сред номинираните заглавия в категория „Откриватели“.


Радостина Николова е възпитаничка на Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. „Направих първия опит да напиша някаква история като жест към съпруга ми, който измисли мотовете. Тогава все още нямахме детенце, но и двамата сме с много богато въображение и обичаме да четем детски книги. Исках да го зарадвам, затова написах една кратка история за мотовете. И двамата се вдъхновихме от нея и заедно започнахме да разсъждаваме кои са те, къде живеят, какво правят… Всъщност мотовете са малки пухкави същества, които са много добри и изключително позитивни. Те живеят в света на хората, но са невидими за нас, тъй като се показват само на хора, на които имат доверие. Мотовете  обитават гардероба, защото обичат чистите, шарени, подредени дрехи. Благодарение на художничката Мелина-Елина Бондокова персонажите „оживяха“ и мисля, че се получиха доста симпатични, децата ги харесват.

Откакто започнах да пиша историите за мотовете, и аз заживях в техния свят, който е много цветен, дори започнах да нося по-шарени дрехи, а не тъмни  както преди“, разказа за вестник „Черно море“ Радостина Николова при гостуването си в детския и средношколския отдел на Районната библиотека „Пенчо Славейков“ по повод последното честване на Международния ден на детската книга  2 април. На въпрос коя е любимата й детска книга, Радостина отговори, че напоследък чете с удоволствие творбите на авторката Ева Ибътсън, защото „…стилът й е много красив, описателен и провокира въображението да полети“. Любимата й история от детството е за Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада.


Тазгодишното издание на конкурса „Бисерче вълшебно“ е четвърто поред. Книгата на Радостина Николова ще се състезава в рекордна по численост конкуренция. Общо 120 са номинираните заглавия в четирите категории - „Откриватели“, „Мечтатели“, „Майстори“ и „Иноватори“. „Бисерче вълшебно“ се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Право да дадат своя вот на сайта на конкурса имат деца от 6 до 15 години. Гласуването започна на 9 февруари и ще продължи до 12 април.

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна