IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:25 | 15 февруари 2016
Обновен: 08:35 | 1 октомври 2024

Миро и Деси водят "Живот като на кино" във Варна

Концертът с филмова музика ще бъде на 27 февруари в Градската художествена галерия

По материала работи: Слав Велев
Миро и Деси водят "Живот като на кино" във Варна

Концерт филмова музика "Живот като на кино" ще събере ценители в Градската художествена галерия на 27 февруари. В главните роли ще са Миро и Деси Тенекеджиева, които се събират в общ проект отново след 10 години, когато представиха дуета си "Когато всичко свърши". Под наслов "Живот като на кино" ще бъде открита и изложба с фотографии, която може да бъде разгледана в Градската художествена галерия до 5 март. Входът и за двете събития е свободен. "Концертът във Варна е специален за мен, защото това е не само моят роден град, в него са родени и повечето от музикантите, които вземат участие в проекта. Радвам се, че Миро се съгласи да стане част от нашия проект, който смятам, че се получи много добре и се посреща с интерес от публиката. В него са включени 17 филмови композиции, придружени от 17 мултимедийни видеоклипа и 33 фотографии - всичко това вдъхновено от любовта ни към киното. Ще изпълним някои от най-любимите филмови песни и музикални произведения и ще се опитаме да пресъздадем тяхната история. Защото изкуството се крие в това да можеш да разказваш истории по свой собствен начин",  казва Деси Тенекеджиева. 


Популярният варненски диригент, композитор и инструменталист Страцимир Павлов е музикален продуцент на проекта. Освен Миро и Деси в концерта "Живот като на кино" се включват още младият изпълнител Георги Кючуков, който наскоро представи дебютното си парче под псевдонима Mr. VOG, и Весела Янева. Музикантите, които ще имат сложната задача да пресъздадат на сцената на Градската художествена галерия някои от най-обичаните и популярни песни от филмови класики, са Борис Казаков - контрабас, Валери Ценков - ударни, Чавдар Гочев-Чарли – китара, Стоян Роянов-ЯЯ - кларинет, саксофон, и Струнно трио 3V. "Лентите, вдъхновили проекта, са селекция от филмови течения, белязали миналия век - италианския неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимото европейско кино. Избрали сме филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори, създали легендарни образи", подчертава Деси Тенекеджиева. 


По време на концерта ще прозвучи музика от "Кабаре" и "Ах, този джаз" на Боб Фос, "Списъкът на Шиндлер" на Стивън Спилбърг, "Циганско време" и "Ъндърграунд" на Емир Кустурица, "Закуска в Тифани" на Блейк Едуардс, "Магьосникът от Оз" на Виктор Флеминг. Любителите на родното кино ще чуят две знакови български филмови песни. Концертът ще бъде допълнен и мултимедийно - с избрани сцени от филмите. 


Фотографиите, включени в изложбата, не са точни възстановки на филмовите сцени, а по-скоро са вдъхновени от атмосферата на всеки филм, от героите в него, от тяхното излъчване и поведение.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна