Варна 17°
fallback
Култура
19:08 | 8 февруари 2016
Обновен: 04:30 | 5 октомври 2024

Петър Денчев поставя „Едноокият цар” във Варна

Премиерата е на 25 и 27 февруари

По материала работи: Юлиян Атанасов

В своя юбилеен 95-ти творчески сезон, Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” покани своя съгражданин Петър Денчев да направи режисьорски прочит на комедията „Едноокият цар” от Марк Креует. Това е първата изява на варненска сцена на младия творец, известен както с постановките си на различни български сцени, така и с белетристичните си произведения. Преводът на пиесата направи Нева Мичева.

 

„Едноокият цар” от Марк Креует е политическа сатира, която прелива в черна комедия - каталонският отговор на световната политическа криза. Улегналото всекидневие на полицая Давид изведнъж придобива неочакван обрат, когато той разпознава в един от семейните гости своя жертва – останалия с едно око след улучилия го гумен куршум по време на протестна демонстрация, Игназий.

 

Оттук започва разтърсващата история, която изисква от героите да осъзнаят по нов начин своята социална роля в сложния свят на политическа демагогия, кризи от всякакъв характер и непрекъснати конфронтации. Без да е откровен политически театър, пиесата се занимава със съвременното живеене по пътя към истината, с крехкостта на човешките убеждения и начините, чрез които политиката нанася поражения върху интимния свят и идентичността на човека в XXI век.

 

В постановъчния екип са ангажирани художничата Теодора Лазарова, композиторът Христо Намлиев и Елена Шопова, автор на мултимедията. В ролята на полицая Давид ще видим актьора Симеон Лютаков, който през последните години създаде запомнящи се фотографски визии за спектаклите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Образа на неговата съпруга Лидия ще пресъздаде Милена Кънева, Биляна Стоева е Сандра, Пламен Димитров – Игназий, Валентин Митев – Политикът.

 

Премиерата предстои на 25 и 27 февруари 2016 г., 19.00, Сцена Филиал

 

 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback