IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
12:04 | 29 януари 2016
Обновен: 04:47 | 2 октомври 2024

Започва кинофестивал с филми от Близкия Изток и Северна Африка

„Менар филм фест“ се открива днес във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Започва кинофестивал с филми от Близкия Изток и Северна Африка

Животът, вълненията и страданията на хората от Близкия Изток и Северна Африка ще видят варненци във филми, представени от кинофестивалъа „Менар филм фест“. Културният форум ще представи и тази година във Варна ленти от днес - 29-ти януари до 7-ми февруари. Прожекциите ще се състоят в зала 6 на Фестивалния и конгресен център от 21.30 часа.

 

Ще бъдат представени продукции от Египет, Иран, Ливан, Палестина, Мароко и други. Сред заглавията са „Вила тума“, „Шареният остров“, „По течението на река Карун“, „Оркестърът на слепите“, „Такси за случайни съдби“, „Споделена мечта“ и „Без него“. Кинофестивалът запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата му представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

 

Събитието се провежда всяка година през януари и тече паралелно в София и други големи български градове. Организира се от „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите.

 

Фестивалът продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, които носят духа на Изтока. Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region. Менáр /منار , произнася се и манáр/ на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур /نور /, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре, или кула, която  осветява пътя.

 

Коментари

Новини Варна