Варна 22°
fallback
Култура
15:21 | 27 януари 2016
Обновен: 08:31 | 5 октомври 2024

„Чарът на малките неща“ представя галерия "Ларго"

Изложбата-миниатюра и малък формат се открива утре

По материала работи: Юлиян Атанасов

За втори път след тригодишна пауза Арт Галерия Ларго се връща към проекта „Чарът на малките неща“. От 28-ми януари до 16 февруари 2016 год. в галерията навлиза светът на миниатюрата. Седем съвременни майстори на малкия формат от различни поколения ще вземат участие в експозицията. От Варна са доайенът Георги Лечев, Лора Маринова и най-младата участничка в изложбата – Анна Борисова. От София изпраща творби Николай Русев. От различни части на България са останалите участващи автори – от Сандански идва Стоян Божкилов, от Троян – Владимир Киров, а от Враца – Росен Рашев – Рошпака.  

 

„Малкият формат е приключение и предизвикателство – казва за проекта галеристката Нели Вълчева. По нейни думи в размер на творбите колкото пощенска картичка невероятните ни художници успяват да вместят цели истории, любов, емоции и поезия. „Невероятни портрети в миниатюра ще представят Лора Маринова и дъщеря й Анна Борисова. Владимир Киров отново е нарисувал галерия от човешки състояния и настроения в цикъла от миниатюри с женски образи, който ще видим. С пет деликатни и поетични пейзажа се представя уникалният варненски художник Георги Лечев.

Типични за Божкилов са малките истории с много герои, които ни изпълват с топлина и усмивки. Николай Русев, който за първи път присъства в галерия Ларго, ще ни изненада с два различни подхода в работата си. Освен познатите на варненската публика фигурални композиции, ще видим и няколко абстрактни минималистични творби, вдъхновени от няколкомесечната му работа в Париж. За първи път в галерия Ларго посетителите ще видят и един от най-наложените не само в България, но и в Европа майстори на наивистичната живопис – Росен Рашев – Рошпака. Лъчезарният и усмихнат врачанин с намигване ни разказва своите характерни истории за луни и звезди, за слънца и летящи риби“ – споделя още Нели Вълчева. Изложбата продължава до 16 февруари. 

 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback