IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:09 | 25 януари 2016
Обновен: 04:50 | 2 октомври 2024

Със светлинно шоу започна карнавалът във Венеция

Топки, пускани от венецианските дворци, традиционният полет на Ангела, парад на гондоли са сред събитията по време на карнавала, който продължава до 9 февруари

По материала работи: Юлиян Атанасов
Със светлинно шоу започна карнавалът във Венеция

Със зрелищно светлинно шоу във Венеция започна традиционният карнавал. В следващите две седмици лагуните и площадите на италианския град ще бъдат залети от стотици хиляди хора, които ще се включат в маскените тържества и паради, пише EkipNews.bg. Плаващи и носещи се по водите светещи и бляскави структури и платформи, спиращо дъха светлинно и лазерно шоу - по този начин като всяка година започна традиционният карнавал във Венеция - един от най-старите в Европа и света. Участниците са облекли карнавални костюми, сложили са задължителните маски и са се слели в тълпата. Гондоли с облечени в средновековни одежди дами се плъзгат плавно по лагуните, проследени от възхитените погледи на туристите. Най-много публика има покрай бреговете на Канале Канареджо и съседните мостове.

 

Силвия Талиапиетра - туристка:

 

Решихме да дойдем във Венеция и да станем част от този красив фестивал. Прекрасен е.

 

Андреа Кончи - жител на Венеция:

 

Малко срамно е градът да се превръща в панаир, защото украсата наистина е красива, но все пак като град, който привлича много туристи, трябва да го направи. Трудно е да съхраним нашите лични традиции. Топки, пускани от венецианските дворци, традиционният полет на Ангела, парад на гондоли са сред най-забележителните събития по време на карнавала, който продължава до 9 февруари.

 

Карнавалната лудост първоначално е била отбелязвана като период на излишък и невъздържаност преди строгостта на 40-дневния пост, предхождащ Възкресение Христово. После местните жители избират да скрият лицата си зад маски, вплитайки елемент на загадъчност и мистерия в тържествата. Тогава разликите между отделните социални слоеве и касти изчезват и народът празнува като единен организъм, по обърнат социален ред - слугите стават господари.

 

Коментари

Новини Варна