IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
10:05 | 22 януари 2016
Обновен: 04:50 | 2 октомври 2024

Фоторепортаж от Южна Индия представят в Градската художествена галерия

Снимките на Пламена Рачева показват най-значимите поклоннически места и неповторимите паркове и резервати в далечната страна

По материала работи: Златина Добрева
Фоторепортаж от Южна Индия представят в Градската художествена галерия

Фоторепортаж от Южна Индия излагат в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Откриването на изложбата “Светлина в очите - прах по нозете” е тази вечер от 18 часа в зала 5. Експозицията може да бъде разгледана до края на януари. Снимките на Пламена Рачева показват най-значимите поклоннически места и неповторимите паркове и резервати в далечната страна. Фотографиите са правени по време на учебно пътуване с цел изучаване на индийската култура и религия в периода 25 октомври - 9 ноември 2015 г. Избрани са 80 кадъра, изложени в Градската художествена галерия.
Част от тях показват град Кочин със синагогата от ХІV  в., църквата “Св. Франциск”, китайските рибарски мрежи и двореца “Матанчери”. Други кадри ще "отведат" посетителите на изложбата в град Муннар с музея на чая и чаените плантации, както и в град Мадурай с храма на Минакши – един от най-забележителните храмови комплекси в Южна Индия, и двореца “Тирумаллай Наяк”.


В град Муннар обективът на Пламена Рачева е запечатал музея на чая и чаените плантации, както и храмовия комплекс” Натараджа” в Чидамбарам, близо до град Танджор, и храма “Брихадишварар”.
В изложбата са включени още кадри от град Пондичери (Пудучери) - храмът на Шри Ауробинду Гхош и на Френския квартал.


Акцент в изложбата са снимките от храмовия комплекс “Махалипурам”  – обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО.
Изкуствоведът Пламена Рачева няма как да пропусне и град Рамешварам, възпят в “Рамаяна”, тъй като именно от там Рама е прекосил океана, за да освободи отвлечената си в (Шри) Ланка съпруга Сита. От там са снимките на храмовете “Раманатхасвами” и “Котхандарасвами”.
Има и кадри от Ковалам – Канякумари (нос Корморин) - сборна точка на три океана. От там Пламена Рачева е заснела храма на Кумари, музеите на Ганди и Свами Вивекананда. Репортажът завършва с  Кумараком - един поглед към оризовите и лотосовите плантации в естествените вътрешни канали на Керала.
Изложбата на изкуствоведа Пламена Рачева е едно пътуване през реалност, в която светлината озарява духовно, а прахът, полепнал по нозете, е от сакралните пространства на храмовете, в които можеш да пристъпиш само бос, обобщават от Градската художествена галерия.

Коментари

Новини Варна