IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
16:41 | 14 януари 2016
Обновен: 05:04 | 2 октомври 2024

Почина актьорът Алън Рикман

Познат едновременно с образите си на английски аристократ и на злодей

По материала работи: Деян Михайлов
Почина актьорът Алън Рикман

Британският актьор Алън Рикман е починал от рак на 69-годишна възраст, съобщава "Гардиън". Описан от лондонското издание като "един от най-обичаните актьори на Обединеното кралство", Рикман е познат едновременно с образите си на английски аристократ и на злодей, в екшъни като "Умирай трудно", романтични комедии като "Наистина любов" и като професор Снейп от Хари Потър.

 

 

Пробивът му в голямото кино идва именно с ролята на Ханс Грубър в екшъна с Брус Уилис, която получава два дни след пристигането си в Холивуд, вече на 41 години.
Преди това обаче Рикман има дълга кариера на британската сцена с Кралския шекспиров театър. Два пъти е носител на театралната награда "Тони" - за Валмон в "Опасни връзки" под режисурата на Кристофър Хамптън през 1985 г. и Private Lives през 2002 г., която след успеха си във Великобритания се прехвърля на Бродуей.

Успешно се пробва и като режисьор с наградената постановката "Името ми е Рейчъл Кори" и екранната драма The Winter Guest с Ема Томпсън във Великобритания. За ролите си е носител е на "Златен глобус", "Еми" и БАФТА и други награди.

Сред последните превъплъщения на Рикман са роли в ''Гамбит'' на братя Коен, ''Иконом на седем президента'', където играе президента Роналд Рейгън и ''Малки бъркотии'', където режисира и влиза в кожата на Луи XIV.

 


cinefish.bg

Коментари

Новини Варна