IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
17:40 | 13 януари 2016
Обновен: 03:12 | 2 октомври 2024

Преди 3 март конкурс „Моята България“ повишава националното самочувствие на варненчета

Инициативата е на Община Варна и Общинския детски комплекс

По материала работи: Слав Велев
Преди 3 март конкурс „Моята България“ повишава националното самочувствие на варненчета

Конкурс „Моята България“ ще повишава националното самочувствие на варненчета преди 3 март. Инициативата е на община Варна и Общинския детски комплекс и е част от събитията, посветени на „Европейска младежка столица – 2017“. Конкурсът „Моята България“ има два раздела – „Художествено слово“  (за ученици от I до ХII клас) и „Фотография“ (за ученици от III до ХII клас).  Целта на инициативата е, от една страна, да повиши интереса на учениците към творчеството на българските поети и писатели, да засили потребността им да четат литературни произведения и да ги насърчи да ги интерпретират.  От друга страна, чрез раздела за фотография организаторите целят да подбудят децата да откриват красотата на България, да познават културните и историческите й забележителности и да се гордеят с тях. 


Крайният срок за подаване на заявки за участие е 15 февруари 2016 г. Заявленията трябва да се изпратят на електронна поща mybulgaria.varna@gmail.com. Снимките за конкурса се приемат на електронна поща mbfoto.varna@gmail.bg. 


Снимките, с които учениците решат да се включат в надпреварата, озаглавена „Моята България“, трябва да са авторски и да са минимално обработвани. Допуска се корекция на яркост, контраст, рязкост и прекадриране. Забранено е поставянето на рамки, подписи и водни знаци върху изображението. Всеки участник може да изпрати до 3 фотографии. Надпреварата ще се осъществи в три възрастови групи – III – V клас, VI -VIII клас и IX - XII клас. Критериите, по които творбите ще бъдат оценявани, са техническо изпълнение, композиционно решение и художествена стойност. Журито ще бъде съставено от изявени професионални фотографи. 


Участниците в раздела „художествено слово“ също ще бъдат разпределени в три възрастови групи.  Кандидатите за награди ще изпълняват по едно произведение или композиция по свой избор от българската поезия, проза или драматургия. Конкурсната програма е на 27 и 28 февруари в Концертната зала на Младежкия дом. В първия ден на сцената ще излязат участниците от училища, а във втория ден – от извънучилищни организации и институции (ОДК, школи, формации и др.). Тържественото награждаване на лауреатите ще бъде на Националния празник 3 март в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център. Тогава ще бъде открита и изложба с най-добрите творби в раздела „Фотография“. 


Ще бъде връчена Специална награда на кмета на град Варна, първа, втора, трета награда и поощрителни награди във всеки раздел, категория и възрастова група. Всички участници ще получат грамоти за участие.


Полина Петрова 

 

Коментари

Новини Варна