Варна 22°
fallback
Култура
15:09 | 13 януари 2016
Обновен: 18:29 | 4 октомври 2024

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с три номинации за “Икар”

Държавен куклен театър – Варна, също има свой представител в борбата за статуетките

По материала работи: Слав Велев

Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е с три номинации за “Икар”. Официалното връчване на наградите на Съюза на артистите в България ще е на 27 март – Световния ден на театъра. 

Стоян Радев – Ге.К. е номиниран в категорията главна мъжка роля за ролята на Аркадий Чхеидзе в „Кавказкият тебеширен кръг“. Маргарита Младенова ще се бори за награда за режисурата на същата постановка. Конкуренти на Стоян Радев в категорията главна мъжка роля са Александър Хаджиангелов от Младежки театър "Николай Бинев" и Леонид Йовчев от Народен театър "Иван Вазов". Статуетката за режисура освен Маргарита Младенова ще си оспорват още  Крис Шарков за "Лив Щайн" и Явор Гърдев за "Квартет". 

Петя Диманова е номинирана за музиката в "Опасни връзки". Освен за постановката на варненския театър, тя е с номинация и за музиката към "Къщата на гнева" на театър "Възраждане". Претенденти в категория музика са още Емилиян Гацов-Елби за "Ние сме вечни" и "Театър, любов моя" и Константин Цеков за музикална преработка интерпретация на живо в "Последен квартет". 

Една номинация за “Икар” има и Държавен куклен театър – Варна. Свила Величкова е претендет за индивидуално постижение в кукленото изкуство за костюмите на спектакъла "Пурпурният остров" на Теди Москов и Държавен куклен театър - Варна. Свила Величкова е номинирана и за постановката "Огнивото". В категорията за индивидуално постижение в кукленото изкуство са номинирани още Евгения Ангелова за ролята си на вещицата в "Огнивото" и Петя Караджова за сценографията, куклите и костюмите на "Семейство Замза". Посмъртно ИКАР за чест и достойноство ще бъде присъден на Чочо Попйорданов. Приз за изключителен творчески принос към българския театър ще получи Илка Зафирова.  

Полина Петрова

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback