Варна 26°
fallback
Култура
11:00 | 11 януари 2016
Обновен: 12:17 | 5 октомври 2024

Градската художествена галерия показва картини на Атанас Нейков

За първи път пред варненска публика ще бъдат представени негови непознати творби

По материала работи: Юлиян Атанасов

“Дарението” е името на изложбата на Атанас Нейков, която подреди Градската художествена галерия във Варна. Откриването е на 15 януари (петък) от 18:00 часа. За първи път пред варненска публика ще бъдат представени непознати до този момент творби на големия български творец. Екипът на художествена галерия “Борис Георгиев” изказва благодарност на Найо Тицин, син на художника, за щедрото дарение.

Атанас Нейков е роден през 1924 г. в гр. София. Завършва Художествената академия през 1948 г. - "декоративно изкуство" при Кирил Цонев и "живопис" при Дечко Узунов, на когото е племеник. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията и пространственото оформление. Бил е директор на Софийската градска галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Атанас Нейков е проектант на можество изложби, галерии, павилиони на български и чуждестранни изложения, като българските павилиони на панаирите в Париж, Милано, Загреб, Виена, Измир. Той е ръководител на дизайнерски център в град Модена, Италия. Автор е на критични есета и статии. Бил е главен дизайнер на "Граци Кристали", Модена, Италия - водеща фирма в проектирането и изграждането на структури и мебели от кристално стъкло.

 

Атанас Нейков участва в биеналета на графиката в Лугано, Краков, Сао Паулу, Биела, Виена, Любляна, има самостоятелни изложби в Берлин, Краков, Милано, Брюксел, Париж, Модена, Болоня, Капри, Парма, Брюксел, Хелзинки, Верона.

 

Негови творби, освен наши галерии, притежават и библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Галерията за модерно изкуство в Болоня, Центърът за европейска графика "Пранди" в Италия, колекционери в Италия, Германия, Полша, Швейцария, САЩ, Испания.

 

Нейков е проектирал пространственото оформление на Националния исторически музей в Съдебната палата в София, Националния археологически музей в София, Стрелбището, Галерията за чуждестранно изкуство, къщите-музеи на Дечко Узунов и Ненко Балкански в Казанлък, художествените галерии в Добрич и Сливен, Пантеона на Раковски в Котел, Църквата "Свети Николай" в Плевен, изложбата на икони на св. св. Кирил и Методий в църквата "Сан Клементе" в Рим и в Елванген, Германия, българското национално участие в ЕКСПО "Христофор Колумб" в Италия, изложби на българско изобразително изкуство във Ферара, Рим, Базел, Лисабон, Пхенян, българските павилиони на международни панаири в Париж, Милано, Москва, Загреб, Измир, Прага, Копенхаген, Стокхолм, Будапеща.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback