IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
18:21 | 7 януари 2016
Обновен: 05:10 | 2 октомври 2024

Емоциите променят мозъка на артиста

Смята се, че творческите мозъци са малко по-различни, в сравнение с останалите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Емоциите променят мозъка на артиста

Предаването на емоции става естествено, особено за онези хора, които са креативни по природа. Смята се, че творческите мозъци са малко по-различни, в сравнение с останалите, което всъщност им помага в изразяването на мисли и емоции по много и различни начини. Изследователи от Университета в Калифорния, Сан Франциско, САЩ твърдят, че тези емоции имат потенциала да променят невронните вериги в мозъка на артистите. Те допълват, че креативността не може да се обясни просто като включване и изключване на определена област в мозъка.

 

Специалистите поясняват, че когато артистът се опита да предаде емоция чрез своята работа, естеството на самата емоция „решава“ коя област в мозъка трябва да бъде активирана и до каква степен да стане това. По думите на Чарлз Лимб от Калифорнийския университет, който е водещ автор на проучването, въпросите, свързани с емоциите, далеч не са прости и участие в тези процеси могат да вземат различни области в мозъка.От данните на проучването става ясно, че мозъкът преминава през различни фази на интензивност и вида на креативността и емоциите играят решаваща роля в това отношение.

 

За целите на своето проучване участие взимат джаз музиканти, която свирят на клавирни инструменти, докато им се показват снимки на актриса, която изразява различни емоции. Реакцията на музикантите към емоциите и промените в музиката се изследват с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

 

Установява се, че изпълнението на участниците е по-импровизирано, когато те наблюдават снимка, изразяваща положителна емоция, в сравнение със случаите, в които показаният им образ изразява негативно усещане. Данните на проучването са публикувани в Journal Scientific Reports.

puls.bg

Коментари

Новини Варна