IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
10:23 | 7 януари 2016
Обновен: 05:10 | 2 октомври 2024

Изложба на карикатури от XIX век откриват във Варна

Творбите засягат актуални за края на XIX в. политически и социални теми

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба на карикатури от XIX век откриват във Варна

Изложба на карикатури от XIX век, помествани в известния вестник "Папагал" (Il Papagallo), ще бъде подредена за ценителите във Варна. Ще бъдат представени 28 оригинала на кориците на френската версия на италианския вестник от периода 1897 -1899 г. (цветни литографии с размер 600 х 400 мм), придружени с превод на български език.

Карикатурите засягат актуални за края на XIX в. политически и социални теми, като упадъка на Османската империя, създаването на колониални империи, Източния въпрос и т. нар. Велики сили, ситуацията в Далечния Изток, нашумялата по цял свят Афера „Драйфус“ и други. Експонатите имат художествена и антикварна стойност и се някога са принадлежали на варненски морски офицер.

Изложбата е своеобразно продължение на провелата се миналата година дискусия „Карикатури и граници“, организирана от Общество на писателите – Варна, с домакинството на Франкофонски център – Варна. Откриването на изложбата е днес - 7 януари от 19 часа във Франкофонския център - улица "Преслав" 69. Изложбата може да бъде посетена до 21 януари.

Вестник „Il Papagallo“ („Le Perroquet“)

 

Седмичният вестник е създаден през 1873 г. в Болоня от художника Аугусто Гроси. Излиза до 1915 г. Това е един от първите опити за издаване на масов народен седмичен вестник с голяма пълноцветна илюстрация, изцяло посветен на актуални въпроси от международната политика. Вестникът се радва на популярност и през 1876 г. започва да излиза и френска версия със заглавие „Le Perroquet“, а през 1879 г. и англоезична версия. Това прави изданието наистина интернационално, то се продава добре в Европа и Северна Африка, а според обяви в българските вестници от онези години има почитатели и в България. 

 

В края на XIX в. общият италианско-френски тираж бил приблизително 40 000 броя., като френският тираж бил по-голям, защото френският тогава бил най-популярният международен език. За да се намали цената на вестника той се печатал с много високо качество на полиграфията, но на нискокачествена хартия. Тя много бързо пожълтявала и се трошила, затова с течение на времето вестник „Il Papagallo“ става антикварна рядкост. Днес по света е по-лесно да се намери френско, отколкото италианско копие.

Коментари

Новини Варна